Actualitate

PENTRU COPIII DIN SATUL LUNCA NU A ÎNCEPUT ȘCOALA. 45 de elevi, prinși în mijlocul unui conflict între primar și IȘJ

Anul școlar a început, însă nu și pentru copiii din satul Lunca, din comuna buzoiană CA Rosetti. Aici, copiii nu au mers la cursuri nici luni și nici marți, și probabil nu vor merge nici miercuri. Totul din cauza unui conflict între autoritățile locale și Inspectoratul Școlar Județean.

Oficialii învățământului buzoian spun că în iarna anului trecut, la propunerea autorităților locale din C.A. Rosetti, în urma unei hotărâri de Consiliu Local, Inspectoratul Școlar a aprobat ca școala din Lunca să fie închisă din acest an școlar iar copiii să fie mutați la unitatea din centrul comunei, unde au parte de condiții optime pentru desfășurarea cursurilor.

Numai că, între timp, autoritățile locale au revenit asupra deciziei de închidere a școlii. Astfel, potrivit primarului, la rugămințile părinților, s-a ajuns la concluzia că ar fi mai bine ca elevii din Lunca să rămână în școala din satul lor. O situație în totală contradicție cu ceea ce se hotărâse deja încă din iarnă, printr-o decizie a Consiliului Local.

”La școala  din Lunca  am 45 de copii pe care onor IȘJ vrea să-i mute la Rosetti, la 12 km. Eu ca să car 45 de copii cu un microbuz școlar de la Lunca la școala din C.A Rosetti trebuie să-i scol la 6 dimineața  și să-i aduc acasă, la 4 după amiaza, pentru că eu mai aduc încă 100 de copii din alte 4 sate.  E adevărat că în iarnă a fost o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a decis ca elevii din Lunca să meargă la C.A.Rosetti, dar hotărârea a fost luată pe o informare greșită făcută de către școală. Au zis atunci că au 20 de copii, dar acum am văzut că sunt 45 de copii. Am revenit cu o altă hotărâre de Consiliu Local pentru reînființarea școlii din Lunca”, a declarat primarul din CA Rosetti, Ionel Cânjău.

Așa se face că niciun copil din Lunca nu a mers la școală nici luni și nici marți,  iar situația s-ar putea repeta și miercuri, spune primarul:

” Miercuri nu vor învăța nicăieri copiii pentru că părinții nu vor să-i dea, să-i ducă la școala din C.A.Rosetii. Soluția e să fie reînființată școala de la Lunca. Astăzi a fost și un protest,  Poliția i-a urcat pe copii în microbuz, pe de altă parte mămicile îi coborau din microbuz”

Între timp, situația de la CA Rosetti a ajuns în atenția Poliției și a Prefecturii Buzău.

”Situația din comuna CA Rosetti a fost adusă astăzi și în atenția Instituției Prefectului. Dacă în următoarele zile nu se va ajunge la o înțelegere între administrația publică locală și Inspectoratul Școlar Județean, vom media o întâlnire între cei doi factori și vom încerca să găsim o rezolvare în spiritul legii și, mai ales, în interesul comunității”, a declarat pentru șansanews.ro,  purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Buzău, Denisa Irimia.

Conducerea Inspectoratului Școlar subliniază însă că cel mai bine pentru copiii din Lunca ar fi să învețe la școala din C.A. Rosetti, mai ales că la Lunca elevii de gimnaziu învățau simultan, adică două clase diferite în aceeași sală.

La unitatea din centrul comunei, însă, sunt toate condițiile pentru ca elevii din fiecare clasă să aibă propria sală de studiu iar condițiile de respectare a distanței necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului ar fi respectate.