Social

(UPDATE) PERCHEZIȚII LA COMERCIANȚI DE OTRĂVURI PERICULOASE PENTRU OM. Au vândut o substanță care, în 2019, a ucis doi copii și o femeie la Timișoara (FOTO)

UPDATE: Polițiștii vin cu precizări în urma perchezițiilor efectuate marți dimineață în Buzău, Rm.Sărat și în localitățile limitrofe la comercianți din domeniul produselor agricole.

”Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria  Buzău, au efectuat, marți, 10 percheziţii la mai mulți agenți economici, dar și la domiciliile administratorilor, pe raza municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat cât și localităților învecinate, despre care există bănuiala că ar săvârşi infracţiunea de trafic de produse sau substanţe toxice.

Fosfura de aluminiu reprezintă un compus anorganic, extrem de toxic, folosit ca fumigant pentru tratarea recoltelor de cereale, prezentându-se în general sub formă de tablete. În România, aceste pesticide sunt omologate pentru a fi plasate pe piaţă şi utilizate de către Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.

În urma perchezițiilor, de la punctele de lucru au fost ridicate peste 280 de recipiente care fie conțineau, fie prezentau urme de fosfură de aluminiu, aproximativ 20 de kg”, a transmis IPJ Buzău.

Bănuiți de săvârșirea faptelor sunt doi bărbați în vărstă de 39 și 46 de ani, din Buzău respectiv localitatea Cernătești.

Legislaţia naţională prevede ca acest tip de substanţe să fie tranzacționate, deţinute, transportate şi utilizate exclusiv de persoane juridice autorizate în acest sens ce deţin competenţele profesionale şi mijloacele de protecţie necesare.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Ample percheziții efectuate marți dimineață în Buzău, Rm.Sărat și în localitățile limitrofe la persoane bănuite de trafic de substanțe periculoase, mai exact de trafic de substanțe care au în compoziție fosfură de aluminiu, un pesticid extrem de periculos pentru om, care se poate comercializa doar cu o autorizație specială.

10 percheziții au loc în ambele municipii dar și în împrejurimi la sediile și punctele de lucru ale unor agenți economici, dar și la domiciliile administratorilor acestor firme. Indivizii sunt suspectați că au vândut substanțe periculoase, care conțin fosfură de aluminiu,  extrem de riscantă pentru sănătatea omului. Perchezițiile sunt desfășurate de polițiști din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cu sprijinul polițiștilor specializați în domeniul CBRN (chimic,biologic, radiologic şi nuclear) din cadrul SIAS.

”Activitățile sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de trafic de substanțe periculoase, mai exact fosfură de aluminiu”, precizează IPJ Buzău.

Ce este fosfura de aluminiu?

Fosfura de aluminiu este un pesticid ieftin. Din nefericire, în prezent este și una dintre cele mai frecvente cauze de otrăvire cu pesticide agricole. Aceasta eliberează gazul de fosfură atunci când vine în contact fie cu umiditatea atmosferică, fie cu acidul din stomac.

Toxicitatea la om apare, fie din cauza ingerării fosfinei de aluminiu(mod obișnuit) după expunere și leziuni cauzate de inhalare sau chiar după absorbție prin piele. Poate afecta inima, plămânii, rinichii, ficatul, cu manifestări de aritmii cardiace grave, acidoză și edem pulmonar.

După expunerea la inhalare, pacienții au, de obicei, iritații ale căilor respiratorii și dificultăți la respirație. Alte caracteristici pot include amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, cefalee, greață, vărsături, diaree, ataxie, amorțeală, parestezii, tremor, slăbiciune musculară, diplopie și icter. Pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, convulsii și comă ori deces. Pacienții care sunt salvați pot dezvolta în timp complicații la nivelul ficatului sau rinichilor.

Victima, după expunerea profesională sau accidentală la acest preparat, trebuie imediat scoasă la aer curat. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii și a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil.

După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbția, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri și este utilă dacă se face în 1-2 ore.

Infarctul miocardic și instabilitatea hemodinamică sunt una dintre cele mai importante trăsături, iar majoritatea deceselor provocate de intoxicațiile cu fosfura de aluminiu au fost raportate ca fiind cauzate de insuficiența cardiovasculară.

Otrăvirea cu fosfura de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%), iar supraviețuirea este puțin probabilă, dacă se consumă mai mult de 1,5 g. 

În 2019, doi copii din Timișoara, unul de 3 ani și altul de zece zile, și mama acestuia din urmă, în vârstă de 29 de ani, au murit, după ce pe casa scării în care locuiau s-a făcut deratizare cu un produs care conținea fosfură de aluminiu.