Odată cu sosirea sărbătorilor de iarnă, petardele și artificiile sunt unele dintre cele mai căutate produse. Dar, pe cât sunt de spectaculoase, pe atât de periculoase sunt. Adolescenți, dar și adulți dornici de distracție, dau foc articolelor pirotehnice chiar și în locuri aglomerate, fără să le pese de riscurile majore la care se expun atât pe ei, cât și pe cei din jur. De pildă, miercuri, un copil de 8 ani din Constanța a ajuns la spital cu arsuri și alte răni provocate de o petardă care i-a explodat în mână.
Medicii atrag atenția că o petardă aruncată la întâmplare sau nemanevrată corespunzător poate lăsa sechele pe viață.
“Folosirea petardelor, artificiilor poate avea efecte nefaste asupra ochilor: arsuri chimice corneo conjunctivale,care pt duce la scăderea acuității vizuale temporar și, în unele cazuri, vederea poate fi afectată permanent. Nu știm cum se va vindeca corneea după o arsură chimică. Vorbim de acizi, de baze, de căldură foarte puternică și atunci este foarte grav. În afară de arsuri, aceste pocnitori pot avea un efect mixt, contuziv, e ca și cum am primi o lovitură foarte puetrnică în ochi cu un obiect contondent. Crește tensiunea intraoculară brusc, foarte mult, cristalinul suferă un balans față spate și se poate rupe structura cristalinului și suportul lui, ceea ce înseamnă că va scădea foarte mult acuitatea vizuală și fi nevoie de o intervenție chirurgicală foarte complicată, pot fi sângerări ale ochiului, în camera anterioară cu scăderea acuității vizuale chiar și cu dezlipire de retină, cu efecte permenante foarte grave asupra vederii. Trebuie să fim cu mare băgare de seamă, aceste materiale sunt foarte periculoase”, a precizat la Focus Tv, medicul oftalmolog Mihai Șuteu.
Folosirea artificiilor și petardelor în locuri aglomerate poate crea probleme și celor din jur, nu doar celor care le dau foc, avertizează medicii.
“Sunt glume făcute de unele persoane, pocnitorile sunt utilizate cu scopul de a speria, dar pot avea efecte nefaste: ne speriem, cădem, ne lovim, sau sunt oameni cu probleme cardiace care pot suferi un infarct, puseuri de tensiune. Toate acestea ar trebui evitate prin interzicerea vânzării articolelor. Vina este și a școlii, și a familiei. În orele de dirigenție ar trebui discutate multe lucuri iar acasă, noi ca părinți trebuie să ne facem timp să vorbim cu copiii pentru ca ei să nu sufere pe viață pentru o neglijență, cumva normală la vârsta lor, dacă ei nu au fost avertizați cu privire la utilizarea acestor produse.”
Pentru a fi evitat orice incident, de la cele minore până la leziuni grave provocate copiilor sau altor persoane, care necesită intervenții chirurgicale, medicii recomandă ca artificiile să fie lansate doar de către persoane autorizate. Mai mult, medicii susțin chiar interzicerea comercializării petardelor și artificiilor.
“Interzicerea anumitor articole are, câteodată, efecte negative, dar nu putem sta cu mâinile în sân. Susțin interzicerea articolelor pirotehnice. Ar trebui folosite doar de personal autorizat, la depărtare de mulțimea care le admiră, trebuie făcut mai mult pentru protejarea oamenilor care nu sunt conștienți de efectele pocnitorilor. Dacă totuși folosim pocnitori și artificii, să nu le ținem în mână, să le utilizăm la depărtare, îndreptate spre cer, dacă le avem în mână să nu ne uităm la ele.”
Potrivit medicului oftalmolog, cei mai mulți pacienți care ajung la spital cu diverse probleme cauzate de petarde și pocnitori sunt tineri cu vârste între 14 și 25 de ani.
Adaugă comentarii