Actualitate

Pesta porcină, eradicată în Buzău. Totuși, boala aproape că a lăsat județul fără animale

Medicii veterinari din Buzău au vești bune pentru crescătorii de porci care vor să-și vândă animalele în preajma Crăciunului. După mai bine de trei ani în care s-au luptat cu pesta porcină africană, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au reușit să închidă toate focarele. Asta înseamnă că au fost ridicate toate restricțiile privind comercializarea animalelor. Din păcate, boala a omorât zeci de mii de suine lăsând fermele din județ aproape goale.

Mai puține animale și prețuri mai mari. Așa se conturează piața cărnii de porc din județul Buzău analizată de medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare. Mai exact, aceștia anunță că numărul porcilor pregătiți pentru sacrificare în perioada sărbătorilor de iarnă este mult mai mic față de anul trecut, iar asta pentru că pesta porcină dar și scumpirea furajelor și a energiei electrice a descurajat creșterea animalelor. Mai exact, efectivele din ferme au scăzut cu până la 70% față de anul trecut. Anul acesta, un kilogram de porc, vândut în viu, se vinde cu 15 lei, adică cu 2-3 lei mai mult decât anul trecut.

Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

Totuși, medicii veterinari vin și cu vești bune. Toate focarele de pestă porcină au fost închise ceea ce înseamnă că anul acesta va fi primul Crăciun fără restricții privind comercializarea porcilor.

Pe de altă parte, reprezentanții DSV recomandă controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului sacrificat în gospodării precum şi a salubrităţii cărnii obţinute.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

  • – verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
  • – da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
  • – asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian