Este alertă alimentară la Direcția Sanitar Veterinară Buzău după ce testele prelevate dintr-o pescărie au arătat că o cantitate însemnată de pește infestat cu parazitul Anisakis a ajuns la consumatori. Potrivit anchetei desfășurate de medicii veterinari ar fi vorba despre o tonă de macrou.
”În baza programului strategic, inspectorii au recoltat probe și au fost constatate neconformități în ceea ce privește standardele alimentare. De exemplu, la probleme de pește a fost depistat parazitul Anisakis. Prin urmare s-a decis retragerea de pe piață a acestui produs. Din datele noastre pescăria de la care s-au recoltat probe ar fi achiziționat o mie de kilograme de pește, din import, însă cantitatea a fost vândută. Au fost confiscate 25 kg de pește la o pescărie în urma constatării unor modificări organoleptice”, informează DSV Buzău.
Peștele a fost găsit într-o pescărie din municipiul Buzău, însă, spun reprezentanții DSV, agentul economic nu este vinovat pentru neconformitățile găsite, acesta din urmă având toate documentele în ordine. De altfel, la această pescărie nu a fost aplicată nicio sancțiune. Mai mult, explică Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău, acest parazit ar fi putut fi depistat de cel care a capturat și a pus în mișcare peștele.
”Primii care ar fi putut să depisteze parazitul ar fi fost cei care îl recoltează din ocean.(…) Pescăria din Buzău a recepționat cu documentele sanitar-veterinare de calitate și conformitate”, a spus Iulian Moca
Însă, până la controalele DSV-ului care au putut depista larvele din pește doar în baza unor analize, toată cantitatea de macrou a fost vândută. În acest context, medicii veterinari transmit celor care încă nu au apucat să consume peștele să nu o facă. Parazitul Anisakis este o larvă ce poate fi văzută cu ochiul liber, în mușchiul peștelui.
”Parazitul are 2 cm lungime, este uşor de observat în organe, dar dificil de vizualizat în musculatură şi în pereţii abdominali ai peştilor albi. Larvele sunt localizate în cavitatea abdominală şi pe viscerele abdominale în interiorul peritoneului, astfel încât se pot înlătura aproape în totalitate, odată cu peritoneul şi viscerele”, informează DSV.
Deși parazitul se distruge prin congelare, acesta ar putea da tulburări la nivel digestiv, spun medicii veterinari.
”Anisakidoza umană se caracterizează prin manifestările alergice, cutanate sau articulare (faza invazivă), pseudo-ulceroase (faza acută) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacută). Simptomatologia debutează cu urticarie pe fond alergic şi ulterior sindrom anafilactoid asociat cu infecţii gastro-intestinale. Primele semne ale unei reacţii alergice uzuale apar în aproximativ 60-120 minute şi uneori chiar şi 6 ore, de la consumul peştelui (produselor pescăreşti) infestate.”, informează DSV Buzău.
Parazitul are o repartiţie mondială, cu focare concentrate în Asia şi Europa de Vest, 90% din cazuri fiind semnalate în Japonia, urmând apoi Germania, Olanda, Spania şi Franţa.
Foto cu caracter ilustrativ
Dacă nu spuneți care e pescaria eu de unde știu dacă pestele pe care l-am cumpărat este bun?
Sau măcar ce specie de pește
De ce nu comunicați și numele pescăriei sau magazinului?
Nu e o informare corectă a populației…
Probabil sunt alte interese care primează….
Interesul cetățeanului consumator nu este important, el poate sa fie doar ÎNGRIJORAT că a mâncat pește….
Ce informare ați mai făcut !!!