Este cunoscută de pe vremea dacilor, dar astăzi românii care nu îi cunosc proprietățile o consideră o simplă buruiană. Cei care o apreciază sunt însă străinii care o folosesc atât în salate, ceaiuri sau în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv. Este vorba despre iarba grasă sau cum mai este ea denumită în România, graşiţă, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului.
Planta de un verde aprins, cu frunze cărnoase poate fi întâlnită aproape peste tot. Totuși, cei care îi cunosc beneficiile și o consumă sunt foarte puțini. Cei mai mulți o ignoră sau o dau la păsări. Cunoscutul cercetător Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău, a explicat la Focus News, cât de bună este această plantă pentru organism și de ce ar trebui introdusă în alimentație.
În primul rând, este printre puține plante care conțin Omega 3, fapt care o face foarte indicată pentru menținerea sănătății creierului. Iarba grasă poate fi consumată atât în stare proaspătă, în salate, cât și preparată. Ca medicament se folosește sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.
Și în timp ce în România , iarba grasă nu este decât o buruiană, în alte țări, este o adevărată minune. De exemplu, la Sydney, o legătură cu câteva fire se vinde cu 6 euro.
”Iarba grasă noi o considerăm o buruiană, însă când au venit cercetătorii din Japonia și au văzut remorci încărcate cu această plată au crezut că noi o recoltăm, o cultivăm. Apoi s-au speriat. Cum să aruncăm această plantă pentru că la Sydney, atât cât cuprinzi între degete costă 6 euro. Această plantă are beneficii alimentare și medicinale de excepție. Conține Omega 3. Deci este o plantă foarte puternică pentru că ea conține substanțe benefice menținerii stării de sănătate a creierului. În Cipru se păstrează, se murează alături de castraveți și arată foarte bine”, a spus Costel Vânătoru, la Focus News.
Recent, despre iarba grasă a vorbit și Cristina Partal, președintele ANTREC Buzău. Pe pagina sa personală de Facebook, Cristina Partal a împărtășit două rețete pe care le-a pregătit având ca ingredient principal, iarba grasă. Este vorba despre o salată la care a mai adăugat roșii și bame dar și ” un fel de tzatziki al dacilor”.
”Și cum mă plimbam eu prin grădina unui gospodar de la câmpie, dau de buruiana asta, pe numele ei de fată 𝗶𝗮𝗿𝗯𝗮 𝗴𝗿𝗮𝘀𝗮 sau grașița. Suculentă și ușor acrișoară, țăranul român o tot mănâncă încă de pe vremea dacilor (când se pare că se numea lax), dar o și bea sub formă de ceai pentru stomac. Ca tot puiul de dac ce mi-s, am purces să fac o salată cu roșii din alea adevărate, dar și un fel de tzatziki al dacilor, pe care l-am văzut la o bloggeriță specială: iarbă grasă cu iaurt de capră, usturoi pisat și opțional, castravete. Se pare că iarba grasă conţine foarte mulți acizi graşi Omega-3 și melatonină. Așadar, creierul se linistește, dormim mai bine, inima și ficatul ne vor funcționa corect”, a scris pe pagina personală Cristina Partal.
Adaugă comentarii