Studii îngrijorătoare: malurile și apele lacului Siriu, dar și ale râului Buzău sunt invadate de deșeuri din plastic. Este concluzia unor studii realizate în ultima perioadă de specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Buzău- Ialomița. Este vorba despre un proiect ce s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni și care a avut ca obiectiv analizarea și monitorizarea poluării cu plastic a câtorva ape de suprafață din Buzău, respectiv râul Buzău și lacul Siriu. Concluziile scot la iveală o situație nedorită: plasticul a ajuns peste tot, pe mal, în ape, microparticule fiind descoperite în apă, dar și în sediment.
În ultimele luni, au fost verificate zone aflate de- a lungul râului Buzău, de la limita cu județul Covasna și până în aval de Pătârlagele, inclusiv din zona lacului de acumulare Siriu. Concluziile: 93% din deșeurile aflate în ape sau pe mal sunt din plastic. Cursurile de apă din Buzău poartă PET-uri, dar și tacâmuri și pahare de unică folosință sau chiar papuci. Cele mai multe astfel de deșeuri au fost descoperite la Siriu.
“Concluziile studiului au fost următoarele:
– 93% din deșeurile identificate sunt din plastic
– 60% din deșeurile de plastic sunt din categoria PET, urmată de fragmente rezultate din degradarea obiectelor din plastic și obiecte care au legătură cu tacâmuri și veselă
– 68% din deșeurile de plastic sunt de unică folosință
– cea mai mare abundență a fost stabilită în punctele de investigare de pe acumularea Siriu – acest lucru se explică prin faptul că originea deșeurilor este localizată amonte de lac, acumularea Siriu reprezentând doar un punct de colectare în timp
– abundența mai scăzută în punctele de investigare de pe râul Buzău se explică prin faptul că depozitele sunt locale, dar curgerea râului, realizează, mai ales în sezonul cu debite mari “o curățire” a malurilor”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Apele Române Buzău-Ialomița.
Pe de altă parte, în apele din Buzău se regăsesc și particule din plastic care nu pot fi observate cu ochiul liber. Sunt microparticule purtate de ape până în Marea Neagră, amenințând viața marină.
“S-au selectat fragmente de plastic care au fost supuse analizei spectrofotometrie FT-IR; au fost detectați următorii polimeri: polipropilenă, polietilenă și polietilentereftalat, cu o frecventa mai mica polistiren, policlorură de vinil si polimetacrilat de metil și elastomerii de tip ABS (utilizat în industria de mașini, automobile).
Concluziile analizei cantitative sunt:
-microplasticul a fost identificat în toate probele colectate, abundența este relativ scăzută;
-concentrația de particule microplastice identificată este relativ uniformă din punct de vedere spațial;
-gradul de poluare cu particule microplastice este scăzut ținând cont de faptul că zona pilot este situată într-o zonă montană cu populație redusă;”
Plasticul este unul dintre cei mai de temut poluanți. Potrivit statisticilor, din apele curgătoare, prin Dunăre, ajung în Marea Neagră 4,2 tone de plastic în fiecare zi.
Adaugă comentarii