Cu un ochi râd, cu altul plâng. Fermierii din județul Buzău se confruntă cu un an dificil. Pe de o parte, culturile de toamnă, în special grâul, sunt afectate aproape în totalitate de seceta pedologică. Pe de altă parte, însă, ploile din ultimele zile le dau speranțe agricultorilor care au cultivat porumb și floarea soarelui. Au căzut cantități de apă destul de însemnate săptămâna aceasta, iar asta îi face pe agricultori să fie optimiști.
“Eu lucrez undeva la 500 ha teren. Rapița cultivată în toamnă n-a rezistat până în primăvară, așa că am fost nevoiți să o înlocuim cu alte culturi. Pierderi foarte mari sunt și la grâu, nu va depăși 1000 kg/ ha. La grâu nu cred că există zone sau ferme în județul Buzău care să nu fie afectate, culturile sunt compromise peste 80%. În schimb, culturile de primăvară, floarea soarelui și porumb, au fost salvate de ploile de zilele acestea. La noi a plouat undeva la 35 l/mp, așa că mare parte din aceste culturi sunt salvate. Floarea soarelui și porumbul sunt niște culturi care arată foarte bine la momentul acesta. Dar până la toamnă mai e destul timp, nu se știe ce va fi”, a declarat, la Focus Tv, Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.
Ploile de zilele acestea au fost ca o mană cerească, dar nevoia de apă este în continuare foarte mare.
“În condițiile unui an normal, 25-30 l/ha însemna o cantitate destul de mare de de apă, în condițiile în care seceta pedologică este instalată și deficitul de apă este enorm, 25- 30 l înseamnă o gură de oxigen pentru următoarele două săptămâni”.
Irigațiile, singura soluție pentru evitarea pierderilor
Fermierii se confruntă cu o situație disperată. Cheltuielile cu înființarea culturilor aproape că s-au dublat în ultimii ani, iar când vine vorba de recoltat aproape că nu au ce strânge de pe teren. Singura soluție ar fi irigațiile. În zona Balta Albă, spune Georgian Calotă, fermier care lucrează circa 500 ha teren, soluția ar fi redeschiderea vechiului canal care, în anii 90, asigura apa pentru culturile din zonă, dar și pentru lacul Amara, secat în ultimii ai din cauza secetei.
“În zona în care am eu terenul, undeva la 4- 5 km, în funcție de sole, trece râul Buzău pe raza județului Brăila, comuna Grădiștea. Înaintea anilor ’90, pe toată suprafața unde eu îmi desfășor activitatea acum erau sisteme de irigații. Din păcate s-au stricat, dar dacă s-ar dori acum s-ar putea reface acele sisteme de irigații. Eu chiar am fost și am luat legătura cu domnul director de la ANIF Buzău, am luat legătura cu domnul director de la ANIF Brăila, am căutat soluții. Anul trecut am fost și la Ministerul Agriculturii și la acel moment mi s-a promis că se vor aloca bani în bugetele anilor viitori exact pentru lucrul acesta. Există o stație de pompare principală pe raza localității Maraloiu, din comuna Grădiștea, județul Brăila, unde parțial a fost pusă în folosință, dar doar pentru o zonă foarte, foarte mică din apropiere.”
Seceta nu afectează doar culturile, ci seacă și lacurile
Investiția în redeschiderea sistemului de irigații în zona Balta Albă ar avea un impact pozitiv nu doar asupra culturilor, ci ar reface și luciul de apă din lacul Amara, paradisul păsărilor în anii din urmă, acum un adevărat deșert, mai spune Georgian Calotă.
„Investiția nu poate atinge valori foarte mari, pentru că e un canal principal pe un segment de 3- 4 km. Am atinge chiar două scopuri principale: irigarea a circa 2000- 3000 ha și redarea la viață a lacului Amara, care avea în jur de 870 ha de luciu de apă și unde conviețuiau zeci și mii de specii de păsări și pești, o zonă declarată rezervație naturală. La momentul acesta, lacul este 100% uscat, adică nu mai există nicio picătură de apă. În anii ’90, când se făceau irigații pe zonele respective, lacul Amara era ținut exact cu canalul respectiv.„
Adaugă comentarii