Actualitate

Polițist din tată în fiu. Povești de viață spuse oamenii în uniformă

Pentru unii, a fi polițist este un vis din copilărie. Pentru alţii,o simplă profesie. Însă, printre alții a fi polițist înseamnă a călca pe urmele părintelui. Este cazul mai multor angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție Buzău care au ajuns să îmbrace uniforma după ce au crescut, în casă, alături de un polițist și astfel propriul tată le-a devenit modelul pe care au dorit să-l urmeze. Și, din fericire, alegerea a fost cea potrivită, pentru că, la rândul lor, au ajuns să strălucească în cariera de polițist.

Pentru prima dată, Inspectoratul Județean de Poliției a decis să prezinte, într-o manieră inedită, faptul că uneori cel mai bun exemplu este cel din familia ta astfel că astăzi actualii polițiști și-au luat ”modelele” și au participat la un eveniment ce a surprins transmiterea vocaţiei profesionale din generaţie în generaţie, sub sloganul Din tată în fiu”.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Galeriilor de Artă acolo unde cei prezenți au putut admira și o expoziție de fotografii în care au fost prezentaţi poliţişti ce activează în prezent exact în aceleaşi domenii în care au lucrat şi taţii acestora: investigaţii criminale, poliţie de proximitate, poliţie rutieră, ordine publică.

Un alt exemplu în care fiica a calcat pe urmele tatălui este și Andreea Marchitan, inspector principal în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire Criminalității.

„Nu mi-a fost frică să aleg această meserie, deci alegerea a fost foarte asumată. Îl am astăzi pe tatăl meu lângă mine care, în prezent, este pensionar și care, de când eram mică, a fost așa, chiar un model pentru mine, el fiind tot angajat al Poliției Române, așa că am avut ocazia să aflu toate dedesubturile, cu bune și cu rele, să văd și ce înseamnă să fii copil de polițist, să-mi văd tatăl plecând de acasă în uniformă, să știu ce înseamnă să-l văd cu telefonul în mână și să știu că se va întoarce și-l voi vedea a doua zi, în tot felul de misiuni, unele mai simple, altele mai complexe. Dar pentru că au fost multe informații în spate, alegerea a fost asumată și atunci nu a fost cazul să mă tem de această alegere”

Totodată, au fost prezentate imagini cu poliţişti care au optat pentru schimbarea profesiei de-a lungul carierei: sociologi, psihologi, ingineri care au optat pentru o schimbare a mediului profesional şi s-au alăturat echipei noastre.

În schimb, au fost și colegi poliţişti care au schimbat uniforma cu roba justiţiei sau chiar cu… veşmântul preoţesc.

„De mic am iubit munca de polițist. Mi-am dorit, din tot sufletul, să ajung polițist. Am ajuns la vârsta de 27 de ani și, în interiorul sufletului meu, era această dorință de a merge către preoție. După cinci ani în cariera de polițist, am luat decizia să merg către preoție și astfel, să ajung preot” a spus Ilie Samoilă, preot la Săpoca.

Prin exemplele vii aduse în fața lor, cei prezenţi la activitate au aflat că, pentru a fi parte a Poliţiei Române, îţi trebuie vocaţia de a înfrunta zilnic noi provocări, îndeplinind diferite roluri: diplomat, consilier, controlor de trafic, expert în securitate, lucrător social, că toţi poliţiştii trebuie să fie câte puţin din fiecare. Dar, mai presus de toate acestea, munca unui poliţist presupune a lucra cu oameni, buni şi răi, iar pentru asta trebuie să fii sensibil, discret şi hotărât.