Prea mulți bolnavi, prea puțini medici care să-i trateze. Este concluzia îngrijorătoare a unui raport realizat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Buzău pe primele 9 luni ale anului curent.
Deficitul major de medici este pe Oncologie acolo unde ar trebui să fie 7 specialiști, în raport cu numărul bolnavilor. Însă, la Buzău, sunt doar trei medici oncologi și un specialist pentru bolile hemato-oncologice, care au în grijă aproape 1200 de buzoieni. Pe de altă parte, conform statisticilor, sunt mai puțini bolnavi de cancer care au beneficiat anul acesta de tratament în cadrul programului național de oncologie. Însă, scăderea poate fi una artificială și poate fi generată tocmai de lipsa medicilor. Pentru că sunt prea puțini specialiști care să-i aibă în grijă, mulți buzoieni au luat calea Capitalei și merg acolo la fiecare control și pentru tratament.
„Necesarul de medici de specialitate, care derulează programe naționale de sănătate, de oncologie și de diabet zaharat, este mai mare decât numărul de medici existent la nivelul județului Buzău. Pentru programul național de oncologie, necesarul de medici care ar trebui să deruleze acest program național de sănătate este de 7 medici, în condițiile în care în prezent sunt doar 3 medici oncologi și unul care tratează afecțiuni hemato-oncologice. Acest număr de medici, care derulează această activitate, este în scădere față de anul 2020 respectiv cu 3 medici. Pe de altă parte, scăderea numărului de pacienți incluși în programul național este din faptul că a scăzut numărul de medici care derulează acest program național, deci au fost în imposibilitate de a se adresa unor astfel de furnizori, n-au mai avut unde să se adreseze și și-au schimbat medicul în alte județe, au ieșit din tratament sau mai există și cazul în care au ieșit din sistem prin deces.” a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău, Radu Vâlculescu
Și nu doar oncologia duce lipsă de medici. În cadrul programului național de diabet zaharat care se derulează la nivelul județului Buzău ar trebui să ofere consultații 12 specialiști, dat fiind numărul din ce în ce mai mare al bolnavilor, însă sunt doar 7 care au grijă de peste 17.250 de persoane.
„Pentru programul național de diabet zaharat și boli de nutriție, din necesarul de 12 medici, în prezent sunt doar 7 care tratează bolnavii cu aceste afecțiuni. Au fost înregistrați mai mulți bolnavi cu astfel de afecțiuni. Poate a fost o influență din partea pandemiei. Deficitul care este înregistrat în cazul medicilor care derulează cele 2 programe naționale de sănătate nu se pregătește și în cazul fondurilor alocate derulării acestor programe naționale, necesarul de astfel de fonduri fiind acoperit.”
La Buzău, creșterea cazurilor de diabet este îngrijorătoare. Sunt cu aproape 700 de bolnavi mai mulți decât în anul 2020. Specialiștii spun că explozia acestor îmbolnăviri vine în contextul pandemiei. Mulți dintre cei care au trecut prin COVID s-au trezit cu diabet, deși în trecut nu știau să fi avut o asemenea suferință. Nu există încă studii care să certifice legătura între COVID și diabet, însă numărul în creștere al diagnosticelor de acest gen nu poate fi întâmplător, susțin specialiștii.

,Sigur are legătură cu COVID-ul. Numai săptămâna asta am avut, cred, ziua și cazul de oncologie. La diabet nu atât de mulți, dar oricum destul de frecvente cazurile. Am avut și pacienți cu probleme ale glicemiei, cu probleme ale ficatului. Acestea pot fi legate de COVID, dar am avut multe cazuri noi de pacienți cu afecțiuni oncologice. Într-adevăr, s-au înmulțit.” a declarat pentru șansanews.ro medicul Karmencita Pricop
Medicii fac apel la populație să meargă la specialist atunci când simt că ceva nu e în regulă cu organismul lor. În ultima vreme se constată o degradare a stării de sănătate a celor care ajung la cabinetele medicilor atât de mare, încât de multe ori e prea târziu. Teama de COVID este explicația care stă în spatele acestui fenomen, spun specialiștii, dar și faptul că multe spitale tratează cu prioritate infecțiile cu SARS-CoV-2 și se apleacă doar asupra urgențelor medicale.
„Pacienții, dacă n-au COVID, n-au acces la consultații, la internări, în clinicile de specialitate. Asta este pe de- o parte vina sistemului, a momentului acesta pe care-l trăim, dar pe de altă parte este și teama pe care o au pacienții și pe care nu o dată și-o exprimă. Din cei care vin la mine în cabinet, dacă eu le recomand să se prezinte în spital, nu zic de Spitalul Județean, că aici refuzul este aproape categoric, dar, dacă îi trimit într-o clinică universitară, să știți că majoritatea refuză să meargă de teama COVID-ului.”
În afara programelor oncologic și de diabet, la Buzău, mai sunt în derulare prin Casa de Asigurări alte 5 programe naționale în cadrul cărora bolnavii primesc tratament și îngrijiri: programul național de tratament al hemofiliei, de ortopedie, programul național de tratament pentru boli rare cum ar fi scleroza laterală amiotrofică, mucoviscidoza la copii, sindromul de imunodeficiență primară, distrofia musculară Duchenne, dar și programul național de tratament posttransplant și programul național de dializă.
Adaugă comentarii