Actualitate SĂNĂTATE

Prezentarea din timp la medic poate evita formele grave de COVID-19. Care sunt primele simptome care arată că trebuie să mergi la un specialist

Se știe că mai ușor este să previi îmbolnăvirea decât să tratezi. De acest principiu trebuie ținut cont, spun medicii, mai ales în această perioadă în care noua tulpină a coronavirusului se răspândește cu rapiditate și trimite pe patul de spital zeci de buzoieni în fiecare zi. Medicii atrag atenția încă o dată buzoienilor că măsurile de prevenție sunt cele mai importante. Pe de o parte, vaccinarea, singura soluție care previne formele grave de boală, iar pe de altă parte respectarea cu strictețe a regulilor sanitare.

“Lumea trebuie să conștientizeze că este bine să se vaccineze și în măsura posibilității să facă testări. Asta pentru că și un vaccinat poate să se îmbolnăvească, dar în momentul în care ești vaccinat faci forme ușoare. Lipsa vaccinului duce, însă, la forme grave de boală. Insuficiența respiratorie este o complicație de temut. Din păcate, această lipsă a oxigenului nu este conștientizată ca o durere și atunci pacientul trece ușor peste, nu realizează că de fapt are o problemă de sănătate suficient de mare”, a subliniat la Focus Tv, medicul internist Karmencita Pricop.

Medicul îi sfătuiește pe buzoieni ca în momentul în care apar primele simptome care i-ar putea duce cu gândul la infecția cu SARS CoV-2, să sune medicul de familie. Iar dacă apar și alte simptome, precum respirație îngreunată sau învinețirea extremităților, să se prezinte de urgență la spital.

“În plus, în această perioadă, ne întâlnim și cu teama de a merge în spital. Ei stau acasă până când starea lor generală se înrăutățește evident și abia atunci solicită consult medical. Sfatul meu este ca orice pacient care are simptomatologie respiratorie, mai ales că începe și sezonul gripei, la primele simptome de răceală să se prezinte la medicul de familie sau să solicite consult telefonic și va primi niște sfaturi de la o persoană îndreptățită să le dea. Dar, dacă începe să respire mai frecvent, are o ușoară învinețire a degetelor, a buzelor, cât de ușoară ar fi, dacă nu are în casă pulsoximetru, să se prezinte la medic pentru că dacă vor întârzia consecințele pot fi de nerezolvat”, a declarat medicul Karmencita Pricop, la Focus Tv.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian