Actualitate

Primăria Buzău, în pragul executării silite! Suma depășește un milion de euro, municipalitatea își angajează avocați (VIDEO)

Ecourile afacerii Ecogen, incluzând aici preluarea CET Buzău, dar și deciziile municipalității luate începând cu primul mandat al lui Constantin Toma, culminând cu insolvența societății, nu se sting. Dimpotrivă, întreaga situație amenință să producă un blocaj financiar la nivelul administrației locale, din cauza unei acțiuni de executare silită pentru o sumă ce depășește 1,2 milioane de euro. Suma ar putea fi executată în favoarea Alpha Bank România S.A, din bugetul Primăriei, în baza unui titlu executoriu care are în vedere două bilete la ordin avalizate în perioada fostului primar Constantin Boșcodeală.

Concret, povestea a început în urmă cu mai bine de 10 ani, la privatizarea CET Buzău, când Ecogen a contractat un credit bancar, pentru a prelua centrala termică, garantat de Primărie cu mai multe bilete la ordin. După venirea la primărie a lui Constantin Toma, strategia de asigurare a energiei termice la nivel de municipiu s-a schimbat, iar evoluțiile au condus la intrarea Ecogen în insolvență. Ultimele două rate la creditul bancar nu au mai fost achitate, astfel că banca a avalizat cele două bilete la ordin garantate de Primăria Buzău. Astfel, s-a ajuns la executarea silită a administrației locale. Primăria Buzău, prin actualul edil-șef  Constantin Toma, a contestat executarea silită și anunță angajarea unei echipe de avocați cu experiență care să-i apere interesele în instanță. În acest scop, consilierii locali au avut pe masa de lucru, la ședința de astăzi, un proiect prin care se solicita angajarea unei case de avocatură, contra sumei de 35.000 de lei plus TVA.

La dezbaterile de astăzi din plenul CLM Buzău s-a discutat și despre șansele Primăriei Buzău de a scăpa de executarea silită. ”În prezent, pe rolul Judecătoriei Buzău se află înregistrat dosarul nr. 8620/200/2020, având ca obiect contestație la executare împotriva cererii de executare silită formulată de creditoarea Alpha Bank România S.A., în baza titlului executoriu reprezentat de: Bilet la Ordin seria BRDE3AD 0207557 și Bilet la Ordin seria BRDE3AD 0207556, Primăria Municipiului Buzău — UAT Municipiul Buzău, fiind somată prin executor judecătoresc să achite creditoarei suma de 1.151.847,00 Euro reprezentând debit, precum și suma de 73.196,29 Iei reprezentând taxe, cheltuieli de executare și onorariu executor judecătoresc”, se arată în proiectul de hotărâre votat astăzi.

În același proiect se menționează că dosarul are o miză uriașă pentru municipiul Buzău, dar și că Serviciul Juridic al Primăriei are doar patru juriști care nu fac față unei astfel de spețe complexe.

”Justificarea achizitionării acestor servicii propuse prin prezentul proiect de hotărâre rezidă în aceea că această acțiune ce formează obiectul dosarului nr. 1955/114/2021 are un grad complex și ridicat de dificultate, iar în lipsa unor apărări solide cu reale șanse de succes, există riscul pronunțării unei hotărâri judecătorești care să afecteze considerabil patrimoniul municipalității”, se arată în proiect.

Ajuns la momentul votului, Constantin Florescu, consilier PMP, a avertizat că procesul pentru care municipalitatea angajează avocați este ca și pierdut, iar angajarea unei case de avocatură nu ar fi decât o ”cheltuială făcută aiurea”.

”Nouă ni se solicită să angajăm din banii publici, aproape 8.000 de euro, o casă de avocatură ca să..ce să facă? Un judecător să admită plângerea și să anuleze ordonanța procurorului șef al DNA și să dispună trimiterea în judecată a fostului primar? Este un dosar pierdut din start! Este o cheltuială făcută aiurea, făcută doar pentru publicitate. Parchetul a sesizat substratul politic al acestei plângeri. Nu mai există faptă penală, s-a și prescris, decizia Curții Constituționale spune că abuzul în serviciu este foarte strict determinat. Este făcut doar pentru a abate atenția din ce motiv s-a distrus acest sistem centralizat”, a spus Florescu.

Răspunsul edilului-șef a venit imediat, punctând faptul că Primăria Buzău ar putea fi executată, în orice moment, și că este nevoie de această apărare pentru a se evita executarea. „ De ce să ne ia banii fără să ne luptăm? În condițiile în care Consiliul Local de atunci a avizat niște bilete la ordin, iar executarea acestor bilete pe înțelegerea făcută între Boșcodeală și bancă nu a mai fost aprobată de Consiliul Local”, a spus Toma.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat  cu 15 voturi pentru, 5 abțineri și 2 voturi împotrivă.

Potrivit proiectului votat, ”la acest moment dosarul respectiv se află pe rol, fiind suspendată executarea silită pornită la cererea creditoarei Alpha Bank România S.A. împotriva debitoarei Primăria Municipiului Buzău – Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Buzău, până la soluționarea dosarului”.