A fost un adevărat val de seisme de suprafață, zilele trecute, după cum Șansa News a scris aici, înregistrate în zone neobișnuite. Unul dintre cutremure, de 4.0 grade pe scara Richter, cu epicentrul în județul Ialomița, a atras în principal atenția.
Specialiștii Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului vin cu explicații și spun că, deși pentru oamenii obișnuiți cutremurele echivalează cu Vrancea, Gorj și Banat, zonele cu activitate seismică mai intensă, mișcările de zilele trecute nu reprezintă nimic ieșit din comun.
INFP publică harta tectonică a României, care este înțesată de linii roșii, ce reprezintă faliile active. Se vede că sunt multe, inclusiv în zona cutremurelor de zilele trecute.
”Evenimentul din Ialomița s-a produs la o adâncime de 15,8 km și se încadrează în tectonica generală a Platformei Moesice, pe un plan de falie orientat NE-SV, la nivelul fundamentului cristalin. Mecanismul focal determinat pe baza polarităților undelor P (citite cu grad de încredere ridicat la 46 de stații ale Rețelei Seismice Naționale) indică un tip de faliere inversă, cu axa compresiei orientată NV-SE și axa extensiei pe direcția NE-SV. De menționat că regiunea unde s-a produs seismul, cunoscută sub denumirea de Zona Intramoesică (IM), este traversată de Falia Intramoesică, separând două sectoare distincte, cu constituție și structură diferite, ale fundamentului. Activitatea seismică este slabă și sporadică, cu focare la adâncimi relativ mari (h~35 km), sugerând un proces activ în crusta inferioară sau în mantaua superioară”, sunt explicațiile științifice care vin de la specialiștii INFP.
Mai mult, aceștia precizează că și în trecut au avut loc cutremure similare sau chiar de magnitudini mai mari:
”Cel mai însemnat cutremur din zonă a avut loc în 1960, cu magnitudinea de 5,4Mw, la o adâncime de 40 Km, iar în 1897, în dreptul orașului Urziceni, a avut loc un seism estimat la 4,2 Mw. În martie 2015 a avut loc o secvență seismică cu adâncimi crustale între 5-14 km, cu magnitudini cuprinse între 1.9-2.3 Mw, pe un aliniament orientat N-S, la nord de Căzănesti. Anul trecut, pe 02 noiembrie, a fost înregistrat un cutremur de 3,3 Ml, iar în rest, activitatea seismică a fost caracterizată de cutremure cu magnitudini sub 3 Mw”, mai arată specialiștii INFP.
Adaugă comentarii