Două treimi din șomerii aflați în evidență și plată la Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău nu au avut niciodată un contract de muncă înregistrat în REVISAL. Este un fenomen alarmant cu care județul se confruntă de ani buni și pe care nu-l poate combate pentru că, în general, persoanele care nu au fost niciodată angajate abia dacă au terminat patru clase, adică nu știu să scrie sau să citească.
Buzăul avea la finalul lunii ianuarie 2023 aproape 7800 de șomeri înregistrați în evidențele AJOFM, 4933 fiind persoane care nu au avut niciodată un contract de muncă. Potrivit unei analize prezentate de AJOFM, astfel de persoane se regăsesc în tot județul.

O altă analiză arată că cei mai mulți dintre cei care nu au avut niciodată un loc de muncă cu forme legale nici nu au terminat nicio școală. Sunt practic oameni care nu știu să scrie și să citească, fapt care face practic imposibilă angajarea lor.
”Pe niveluri de studii, pondere majoritară dețin șomerii cu nivel de studii primar și fără studii, urmat de cei cu nivel gimnazial. În ceea ce privește situația acestor șomeri pe medii de rezidență, urban/rural dar și pe localități, ponderea majoritară se regăsește în mediul rural, peste media pe județ. În mediul urban, municipiul Buzău deține ponderea cea mai mică, lucru generat de faptul că municipiul este principalul pol de dezvoltare al județului, care absoarbe din forța de muncă disponibilă în județ”, informează AJOFM Buzău.

De exemplu, în orașul Nehoiu dintre cei 236 șomeri înregistrați, 111 nu au avut niciodată contracte de muncă. Aproximativ aceeași aceeași este întâlnită și în Râmnicu Sărat, unde 47% dintre șomerii aflați în evidență și plată nu fost niciodată angajați. Orașul Pogoanele este pe primul loc în topul localităților din mediul urban cu 93% dintre șomerii înregistrați , dar să fi avut vreodată contract de muncă.
În mediul rural, unde se regăsesc și cei mai mulți dintre acești șomeri sunt din Blăjani. Comuna are 19 șomeri, însă 17 dintre aceștia nu au muncit niciodată cu forme legale. Și în comuna Calvini sunt 257 de șomeri, dintre care 225 nu au avut niciodată contract de muncă. Situații similare sunt și la Scutelnici, Buda, Florica și Balta Albă. Topul localităților îl puteți consulta aici.
Adaugă comentarii