După ce recent o societate din municipiul Buzău a anunțat concedierea a circa 140 de persoane și închiderea porților fabricii, vin noi vești îngrijorătoare de pe platforma industrială a municipiului Buzău. Aproape 20 de firme sunt într-o situație critică: peste doar o lună ar putea rămâne fără furnizor de energie electrică, ceea ce ar echivala cu imposibilitatea de a-și continua activitatea și, deci, concedieri în masă.
Situația critică a fost prezentată în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv. Este vorba despre 18 firme aflate în zona fostei societăți Aromet. Toate firmele sunt alimentate cu energie electrică prin intermediul unui singur contract încheiat cu lichidatorul Arometului. Doar două firme aflate în această situație și-au încheiat, în ultimii ani, contracte proprii cu un furnizor de energie, celelalte au rămas alimentate prin intermediul aceluiași contract. Problema a apărut recent, când reprezentanții acestor societăți au fost anunțați că de la 1 februarie vor trebui să aibă propriul furnizor de energie. O situație mai mult decât delicată, ținând cont de faptul că găsirea unui furnizor și încheierea unui contract durează destul de mult.
“Am fost surprins de ce se poate întâmpla, am văzut documentul. De la 1 februarie toate firmele sunt rugate să își găsească un furnizor de energie el. Am convocat câțiva colegi și am ajuns la concluzia că lichidatorul a dovedit o lipsă de empatie față de toți cei care au luat credite pentru a cumpăra acele active și să se termine această operațiune în favoarea acestor întreprinzători. Mai sunt 2 firme foarte puternice pe platformă: Metalprest și Velrom. Cele care au văzut că nu se poate lucra normal, au devenit independente din timp. Ne îngrijorează ce se întâmplă acolo, dar există și soluții. Pentru a rezolva problema, rapid trebuie să găsim o înțelegere atât la lichidator, cât și la Electrica astfel încât să se prelungească acest termen măcar cu 6 luni. Lichidatorul ar fi trebuit să explice, să spună realitatea. Acum, 30 de zile e crimă și pedeapsă, le trebuie cel puțin 6 luni”, a explicat la Focus Tv, inginerul Vasile Moraru.
Problema este delicată, pentru că dacă nu se va găsi o rezolvare, firmele rămase fără energie electrică și-ar putea închide porțile, iar sute de buzoieni ar putea rămâne fără locuri de muncă.
“S-a ajuns aici datorită neimplicării lichidatorului pe care pur și simplu nu l- a interesat decât vânzarea unor active imobiliare, și atât. Sunt câteva sute de salariați care de la 1 februarie ar putea ajunge în șomaj, nu este comod pentru Buzău. Din păcate, s- a încercat să se ia legătura cu lichidatorul și nu s-a putut. Să vedem în zilele viitoare, când le vom înainta documente scrise, să vedem ce o să răspundă. Dar, trebuie implicarea factorilor de decizie ai Buzăului: oamenii din sistem, reprezentanții Prefecturii Buzău. S- ar putea rezolva în condiții onorabile pentru toată lumea pentru că efortul nu este unul tehnic deosebit, această rezolvare ar putea fi de primă instanță urmând ca în câteva luni să se realizeze proiectul cum vrea Electrica”, spune Ștefan Davidescu, președintele Patronatului IMM Buzău.
O soluție este așteptată cât mai repede, urmând o serie de discuții în zilele viitoare între părțile implicate în acest caz, pentru a evita orice problemă care ar afecta activitatea firmelor.
Adaugă comentarii