Actualitate SĂNĂTATE

(UPDATE) PROTEST ÎN FAȚA PREFECTURII. Vor sporuri și salarii mai mari (FOTO+VIDEO)

UPDATE: “Vrem dreptate și respect. Ne izolați, și nu ne respectați.” Sunt doar câteva dintre scandările care s-au auzit timp de o oră, la Buzău, în fața Instituției Prefectului. Sindicaliștii din sănătate au protestat, nemulțumiți în principal de înghețarea salariilor. Circa 100 de persoane s-au strâns în fața Prefecturii, în cadrul unui protest anunțat încă de săptămâna trecută. Cu mască de protecție pe față, unii dintre ei îmbrăcați în combinezoane, cu pancarte pe care și-au trecut revendicările, sindicaliștii și-au strigat nemulțumirile, și au cerut autorităților să își îndrepte fața spre ei.

Angajații din spitale subliniază că este o perioadă extrem de grea pentru toată lumea, medici și asistenți, dar și pentru restul personalului. Cu toții cer ca drepturile să le fie respectate, și, în contextul în care lucrează în condiții dificile, să le fie acordate stimulente de risc.

Astfel de proteste ale membrilor Sanitas au avut loc și în alte județe ale țării. Pe lângă protestele de marți, sindicaliștii au anunţat că vor picheta şi sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor, Guvernului şi Parlamentului în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat. Iar dacă nu va primi răspunsurile dorite, Federaţia Sanitas va continua să organizeze noi forme de protest.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Sindicaliștii din Sănătate au programat, marți, un protest în fața Prefecturii Buzău. Cadrele medicale sunt revoltate că salariile mai multor categorii de angajați din spitale au fost înghețate, prin ordonanță de urgență, dar și pentru că asistenților  și medicilor nu le-au fost majorate sporurile, fiind menținute, spun ei, la nivelul celor din 2018.  De aceea, începând cu ora 12.00, sindicaliștii Sanitas vor protesta în fața Prefecturii. La Buzău, sunt așteptate la protest circa 100 de persoane.

“Vom participa astăzi în fața Prefecturii cu circa 100 de persoane, așa cum ne este impus în ordonanța din 2020. Nu avem voie să facem adunări mai mari de 100 de persoane. Dacă am fi putut, trebuia să fim în Capitală, așa cum ne-am obișnuit de fiecare dată în Piața Victoriei. Revendicările noastre sunt aplicarea legii 153 unitar pentru toată echipa medicală. Acum defavorizați sunt infirmierele, îngrijitoarele, brancardieri, personalul tehnic, personalul TESA. Ei așteptau o mărire de salariu începând cu 1 ianuarie, ceea ce nu s-a mai întâmplat  din cauza Ordonanței 226. Al doilea lucru pe care îl cerem este acela de a ni se plăti sporurile de condiții deosebite la salariu și mai solicităm pentru personalul de asistență socială să primească stimulentul de risc care nu a fost acordat în anul 2020.”, a declarat pentru șansanews.ro, liderul de sindicat Sanitas, asistentul Mihai Ștefan.

De altfel, protestul a fost anunțat încă de săptămâna trecută, pe contul de facebook al Sanitas Buzău:

”Vă așteptam să participați alături de noi și să protestam in mod pasnic impotriva OUG 226/2020, care ingheata salariile pentru infirmieri, brancardieri, ingrijitori de curatenie, juristi, economisti, asistenti sociali, psihologi, logopezi, contabili, muncitori, liftieri, soferi si multe alte categorii profesionale, iar pentru asistenti, medici si toate categoriile de mai sus, ingheata practic calculul sporurilor de conditii la salariul de baza din 2018.
Daca vreti sa-i fortam sa considere personalul din sanatate si asistenta sociala, o categorie socio-profesionala de importanta vitala pt viitorul si SANATATEA acestei tari si sa ne acorde drepturile pe care le-am castigat prin munca grea si sacrificii umane, veniti alaturi de noi, marti 12 ianuarie, la ora 12, in fata Prefecturii Buzau !