Actualitate

Raport exploziv! Buzăul, un județ îngropat în gunoaie

Ceea ce, periodic, a ieșit la lumină, sub forma unor sesizări sau verificări, cu privire la modul în care sunt gestionate deșeurile, în special în zonele rurale ale județului, începe să capete conturul unui fenomen cu consecințe devastatoare pentru situația de mediu. Tone întregi de gunoaie sunt îngropate după ce sunt depozitate cu camioanele pe malurile apelor sau pe terenuri virane. Și, cel mai probabil, aceste lucruri se fac cu știința primarilor care nu au soluții să depoziteze deșeurile conform obligațiilor legale.

Exemplificator în acest sens este cazul recent de la Poșta Câlnău, despre care ȘansaNews a scris AICI și AICI. După trei zile de sesizări continue, inclusiv apeluri la 112, echipe de la Apele Române, Agenția pentru Resurse Minerale și Poliție s-au deplasat în teren și au constatat dezastrul, iar polițiștii au deschis un dosar penale care, în mare, confirmă suspiciunile. Și, ca să înțelegem ce se întâmplă, în general, în astfel de cazuri, cetățeanul care a semnalat situația, susține că, după control, gunoaiele au rămas îngropate și s-au astupat cu încă un strat de pământ.

Dincolo de acest caz care este încă în lucru, la polițiști, apare un raport exploziv al Gărzii de Mediu, care arată că îngroparea gunoaielor este la nivel de practică. Comisarii de mediu au verificat, în această vară, 45 de primării din județ, pornind de la 36 de sesizări privind îngroparea deșeurilor, incendierea sau depozitarea neconformă a acestora. Rezultatele arată că s-au dat 7 amenzi și 2 avertismente, iar 7 primari au plângeri penale la parchete pentru încălcarea legislației de mediu. Raportul va fi, astăzi, în analiza Colegiului Prefectural, urmând a fi prezentat de Garda de Mediu Buzău.

Un astfel de raport nu face altceva decât să confirme o practică și să impună autorităților, pe de o parte, să facă lumină în privința acestui fenomen, pe de altă parte, să ia măsuri mai aspre pentru prevenirea unor fapte de acest gen. Ar fi o naivitate, însă, să credem că un prefect sau un comisar șef de mediu se pot lua la trântă cu fenomenul și să-l mai și oprească. De aceea, este de urmărit care vor fi reacțiile oficialilor din instituțiile de mediu și din cele guvernamentale.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Nu numai in Buzau ci si in Rm.Sarat cresc muntii de gunoi. Sobolanii, soarecii, microbii si bolile se indreapta cu pasi repezi spre centrul orasului care zilnic este maturat de frunzele uscate de catre 5-6 persoane pe 10m.p. In acelas timp muntii de gunoi cresc in cartierele marginase unde nu exista nici-un cos de gunoi sau vre-un container in care gunoaiele sa fie aruncate. Sunt case unde WC-ul nu exista si fecalele copiilor din familiile sarmane sunt depuse in spatele caselor subrede de unde cainii isi iau hrana zilnica. Capusele, paduchii, hepatita, TBC si alte boli se nasc in aceste cartiere si in curand vor inrautati viata celor “instariti”care au strazi curate si consuma cafelel lor pe tersaele umbrite cu pomii care cu desavarsire nu exista in cartierele unde oamenii se zbat cu multe probleme care nu sunt analizate de nimeni cu toate ca si acesti oameni au drepturi ca toti cetatenii romani. E trist sa vezi discrepanta dinte cei saraci si cei “instariti” care mereu spun ca ei… “oamenii rroma fura, sunt murdari si nu vor sa munceasca….”. Fara scoala, fara posibilitati nu poti face ce fac altii care au avut o baza financiara de la de la parintii sau bunicii lor, sau se ocupa cu alte lucruri dubioase. “Sclavia moderna” creste rapid si cei saraci sunt platiti cu cativa bani, sau nu-s platiti de loc de cei care le ofera munci care le dau posibilitatea doar sa poata cumpara o paine pentru copii infometati. Situatia vazuta de mine in sept.2023 e mult mai dramatica decat in anul trecut. Nu doar gunoaiele cresc in Romania, ci si diferenta dinte sarac si bogat care va da probleme sociale mari la un moment dat………

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian