Modernizarea blocului operator din cel mai mare spital din județul Buzău, un proiect mai mult decât necesar, se dovedește a fi unul greu de realizat. La 12 ani de la momentul la care a fost creionat planul pentru modernizarea sălilor de operații, construite în urmă cu 50 de ani, nu s-a realizat mai nimic.
Reabilitarea sălilor de operații din Spitalul Județean Buzău a fost planificată încă din 2012. Câțiva ani mai târziu a fost realizată și licitația pentru desemnarea constructorului. Ba chiar au fost demarate lucrările, însă pentru scurt timp. A început un val de contestații și anulări, acțiuni care au făcut ca proiectul să se blocheze total. Probleme au apărut după ce constructorul s-a plâns că ar fi nevoie de lucrări suplimentare, de consolidare, așa că ar avea nevoie de bani în plus. Autoritățile nu au fost de acord, așa că a fost reziliat contractul cu constructorul. Mai departe a mers doar etapa de achziiționare a aparaturii moderne, care a și ajuns la spital, dar în vechiul bloc operator, nemodernizat.
“În 2016 s-a făcut licitația, s-a adjudecat, s-a oprit, ba constructorul a spus că sunt insuficienți bani, că proiectarea nu e ceea ce trebuie, cu toate că la momentul respectiv era și proiectarea inclusă la constructor, s-a anulat acea licitație, s-au făcut alte modificări ale proiectului conform legislației în vigoare, pentru că de atunci până acum s-a tot modificat legislația, acum s-a terminat licitația la Consiliul Județean și ar trebui să se intre în lucrările de amenajare a blocului operator. Trebuie să vă menționez că în 2016 au fost două licitații, licitația de aparatură bloc operator și modernizarea și amenajarea blocului operator. Licitația de aparatură s-a terminat, a fost montată, lucrăm cu aparatură nouă, din păcate construcția și amenajarea au avut un început firav, după care s-au oprit”, a declarat, la Focus Tv, managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian.
Avizele de la ISU, greu de obținut
Teoretic, după ce recent a fost desemnat un nou constructor, ar trebui să înceapă lucrările în curând. Însă, practic, este foarte greu. Și asta din cauza modificărilor apărute în legislație, ce se dovedesc aproape imposibil de respectat în actuala clădire, astfel încât să fie obținute toate avizele necesare.
“Lucrările ar trebui să înceapă anul acesta, dar mai avem de obținut avizele de la Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Există posibilitatea să nu poată fi demarate lucrările, pentru că, vă dau un singur exemplu: ca să respectăm legislația, o targă trebuie să fie întoarsă pe holul de acces, efectiv să te întorci cu ea, să ai accesibilitatea asta, acum distanța nu poate prevedea acest lucru și arhitecții fac aceste studii să vadă cum putem să respectăm aceste reglementări.”
Se lucrează la un nou scenariu: construirea unei noi clădiri pentru blocul operator
Cu alte cuvinte, realizarea de la zero a unei noi clădiri pentru sălile de operații ar fi un scenariu mai realizabil decât obținerea avizelor pentru modernizarea actualelor încăperi.
“Dacă nu primim avizele și nu vom putea să modernizăm actualul bloc operator, e clar că trebuie să facem o clădire nouă în curtea spitalului legată printr-un pasaj de spital. Deja ne-am făcut și a doua ipoteză, unde este intrarea la UPU acum, în spatele spitalului, unde sunt containerele, există posibilitatea de amplasare a unei noi secții, probabil pentru blocul operator, în cazul în care nu obținem toate avizele.”
Finanțarea acestui proiect este asigurată de Consiliul Județean Buzău.
Adaugă comentarii