Actualitate

Recompensă la administrarea celei de a doua doze cu serul anti-COVID! Care sunt centrele în care buzoienii pleacă cu bani după vaccinare

Campania de vaccinare, mult încetinită în această vară, prinde viteză în aceste zile, iar de astăzi, persoanele care acceptă administrarea serului anti-COVID primesc și recompensă. Este vorba despre vouchere în valoare totală de o sută de lei ce sunt oferite după administrarea celei de a doua doze cu vaccin. La Buzău, au ajuns deja peste 2.500 de astfel tichete, iar o parte dintre ele deja au fost distribuite în centrele de vaccinare. Deocamdată, doar un singur centru din municipiul Buzău poate oferi astfel de recompensă persoanelor imunizate cu schema completă, în timp ce în mediul rural tichetele au ajuns deja în patru comune.

2.530 de persoane din județul Buzău, care începând de astăzi își vor administra doza a doua cu serul anti COVID, vor primi o alocație de hrană în valoare de 100 lei, sub forma a 5 tichete de masă. Este vorba despre recompensa gândită de Guvern pentru a stimula vaccinarea, mai ales că această campanie nu a avut rezultatul așteptat, iar valul patru al pandemiei a băgat deja în spitale mii de persoane din toate județele, majoritatea celor care au dezvoltat forme grave de COVID-19 fiind din rândul persoanelor neimunizate.

La Buzău, aceste tichete au ajuns deja și au fost distribuite în cinci centre de vaccinare astfel că în aceste spații tichetele vor putea fi acordate chiar de astăzi. Este vorba despre centrul Drive din municipiul Buzău, și centrele din comunele Vadu Pașii, Vintilă Vodă, Pârscov și Smeeni.  

”Începând de astăzi, persoanele care fac și rapelul, adică cei care primesc și a doua doză, vor primi și bonuri de masă în valoare de 100 de lei. Practic orice persoană care s-a vaccinat cu doza a doua, după data de 1 septembrie beneficiază de aceste bonuri de masă. Este prea nouă informația, însă, de acum încolo se va difuza și sunt convins că vom avea trend ascendent de vaccinare și prezența va fi din ce în ce mai semnificativă. Orice stimulent de natura materială va ajuta. Obligatoriu, idea este foarte bună pentru că bonurile se dau după doza a doua, fără a treia. Doza unu, doza doi și apoi vine stimulentul. Normal că va crește și adresabilitatea”, a spus Dragoș Gavrilă, medic vaccinator din centrul Vintilă Vodă.

În celelalte centre, tichetele urmează să ajungă în cursul acestei săptămâni. Medicul epidemiolog din cadrul DSP Buzău deja a purtat o discuție cu medicii vaccinatori din toate centrele și aceștia urmează să vină să le ridice. De asemenea, astfel de tichete vor ajunge și în cabinetele medicilor de familie sau în ambulatoriul de specialitate, în funcție de locul în care se efectuează imunizarea.

”Începe să se materializeze o misiune a Guvernului. Noi am primit tichetele de masă în valoare de 100 de lei care sunt distribuite centrelor și medicilor de familie care după administrarea dozei doi le pot da persoanelor vaccinate.  Tichetele se acordă pentru persoanele care au realizat schema de vaccinare începând cu 1 septembrie.

Până în prezent, județul a reușit să atingă doar pragul de 30% în ceea ce privește numărul persoanelor imunizate, însă în ultimele zile, după creșterea foarte mare a numărului de confirmări COVID, tot mai mulți buzoieni au decis să se imunizeze.

”Am depășit 30 la sută pe județ, dar problema este că vaccinarea de ieri,11octombrie, este de 888 doze aplicate, pe doza trei 440, iar pe doza întâi 373. Pentru mine sunt cifre bune. Noi continuăm cu echipe mobile, amintim pe această cale tuturor persoanelor care au solicitat echipe mobile, pot solicita și doza a treia”, a spus Carmen Scântei.

O cerere în creștere s-a înregistrat și în mediul rural.

” Deja în ultima săptămână observăm un riviriment în cadrul campaniei de vaccinare, foarte multe persoane la prima doza. Ei vin la centrul de vaccinare de la Vintilă-Vodă. Până la ora actual avem avalanșă de persoane la prima doză. Cred că în curând o să se cam aglomereze centrul de vaccinare pentru că vedem de la oră la oră, cum vin mai multe persoane. Am ajuns, din vară când făceam 3-4 persoane pe zi, să trecem de 10-20 de persoane pe zi. Deci, creșterea este semnificativă. Avem părinți cu copii, și mă uimește acest fapt, părinți cu copii de peste 13 ani, pentru că un copil vaccinat va fi permanent prezent la școală indiferent de situația epidemiologică din acea școală. Și părinții vor ca fii lor să meargă zi de zi. Aceasta este prima categorie, iar o altă categorie este cea a persoanelor mai în vârstă, care văzând ce se întâmplă în jur, blocajele din spitale, și la îndemnul copiilor vin la centrele noastre. Să spun așa, în ceasul al doisprezecelea, când evoluția este pe o scară foarte largă, toată lumea trebuie să respecte măsurile de prevenție. Din ce observ, datorită unor evenimente, gen înmormântări, boala ia amploare în mediul rural și populația începe să realizeze. Pe de o parte încep să se vaccineze, iar pe altă parte, să respecte distanțarea social și să poarte masca”, a explicat medicul Dragoș Gavrilă.

Cum și astăzi, 12 octombrie, Buzăul a înregistrat un număr crescut de confirmări, medicii îndeamnă, în continuare, buzoienii să se vaccineze explicând efectele imunizării.

” Vaccinul nu elimină riscul de îmbolnăvire, ci de formă gravă. Deci cei vaccinați nu au avut forme grave și în niciun caz nu au avut nevoie de terapie intensivă”, a precizat medicul epidemiolog din cadrul DSP Buzău.