Actualitate

Referendumul a eșuat, Buzăul se dezvoltă tot spre Țintești. Care este miza?

Peste doar câțiva ani, municipiul Buzău ar urma să se dezvolte astfel încât să își mărească simțitor suprafața locuită și zona ocupată de mari investitori. Este una dintre ideile prezentate de specialiștii care au lucrat la noul Plan Urbanistic General al Buzăului, un document actualizat după 14 ani. Printre altele, echipa de arhitecți vine cu un concept nou, de “oraș în oraș„, dezvoltat în zona de sud, acolo unde o suprafață de aproape 700 de hectare, până la limita cu comuna Țintești, ar urma să fie inclusă în intravilan.

De ce este nevoie de mărirea intravilanului Buzăului?

“Pentru că, în prezent, cererea pentru locuire și investiții este mult mai mare decât oferta”,a spus, la Focus Tv, arhitectul Răzvan Abagiu.

“Ideea polului de dezvoltare a venit dintr-o necesitate. Buzăul are nevoie de o zonă în care să atragă investiții de calitate, mă refer la investiții medii, mari și foarte mari. În prezent nu există teren, spațiu suficient în oraș decât în acel loc, între actuala linie a forajelor și viitoarea autostradă a Moldovei. Este o zonă de 683 ha, prin urmare, pe termen mediu și lung ar putea să atragă investiții foarte importante. Ce înseamnă acestea, urmează să fie definite împreună cu leadershipul primăriei. Poate să însemne zonă de locuire, dezvoltarea unei zone de servicii de depozitare, o zonă logistică, o parte poate să fie dedicată industriei creative. Este foarte important ca acest pol să se dezvolte controlat, coerent, în ritmul său natural și să atragă cei mai buni investitori care să creeze locuri de muncă bine plătite sau cartiere cu un nivel de viață peste mediu, care să rezolve problemele cetățenilor, cum ar fi problema locuirii.”

De ce dezvoltare spre sud și nu în altă zonă

În cadrul intervenției de la Focus Tv, arhitectul Răzvan Abagiu a explicat cum s-a conturat viitorul pol de dezvoltare în sudul orașului. Potrivit acestuia, nu a fost identificată nicio altă zonă care să corespundă cerințelor actuale, fie din lipsă de terenuri întinse, fie din altă cauză. Singura posibilitate ar mai fi fost nord vestul orașului, dar specialiștii care lucrează la Planul Urbanistic General și autoritățile locale au decis să lase această parte așa cum este, fără să-i schimbe destinația.

“Buzăul nu are unde să se dezvolte în nord, nu e o altă zonă liberă în nord cu asemenea suprafață. În plus, bariera fizică reprezentată de râu nu permite. Pe de altă parte, zona de nord va putea fi pusă în valoare atunci când se va ajunge la o  înțelegere, e nevoie de mai mulți actori, nu doar actorul de pe latura sudică e important, ci și UAT-urile din nord. Nu există spațiu suficient în nord, iar zona liberă din nord-vest am dorit să nu o atingem, să o lăsăm moștenire generațiilor viitoare de arhitecți, de urbaniști, să-i stabilească dumnealor destinul, ar rămâne ca o rezervă strategică a Buzăului.”

Ce va cuprinde viitorul “oraș în oraș”

Suprafața de teren de circa 700 de hectare, propusă pentru a fi trecută în intravilanul municipiului, ar putea deveni un mic orășel. Adică, aici ar putea să fie dezvoltate cartiere de locuit, dar la fel de bine și zone bine delimitate cu mici fabrici. Deocamdată totul este la stadiul de proiect dar, imediat ce PUG-ul va fi aprobat, autoritățile locale vor trebui să vină cu un plan amănunțit pentru noul pol de dezvoltare al orașului, în care să stabilească ce poate fi construit pe fiecare metru pătrat.

“Cred că sunt zone în interiorul celor 700 ha unde pot fi inserate ansambluri rezidențiale. Noi l-am definit ca pol urban de dezvoltare, dar este necesar ca, după aprobarea PUG-ului, să fie elaborat de primărie un master plan de dezvoltare care să ducă către un PUZ și care să stabilească exact care sunt funcțiunile, cât să fie rezidență, cât să fie servicii ori industrie ușoară. Când vorbim de industrie în zona respectivă, vorbim de industrie ușoară, nu am încuraja nicicum o industrie poluantă.”

Cu cele 700 de hectare de teren din sudul orașului, intravilanul municipiului ar urma să crească cu 15%. Este necesară, însă, parcurgerea mai multor etape. De exemplu, a mai anunțat arhitectul Răzvan Abagiu, la începutul anului viitor vor avea loc mai multe întâlniri cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării pentru prezentarea propunerii.