Actualitate

Revolta unui primar: “Au respins ideea ca primăria să fie un loc atractiv pentru profesioniști. Așa nu ne putem dezvolta”

Finalul de an nu le-a adus veștile așteptate angajaților Primăriei Lopătari. În ultima ședință a Consiliului Local din acest an, aleșii au respins proiectul care făcea posibilă decontarea navetei funcționarilor care străbat kilometri întregi până la locul de muncă. În timpul ședinței, aleșii au invocat diverse motive, arătând că acordarea unei astfel de facilități ar putea încuraja și alți angajați să ceară bani pentru navetă.

“Eu am făcut naveta 46 de ani. N-am cerut niciodată bani, n-am cerut să mă plătească să mă duc la serviciu. Trebuie să analizăm bine normele de aplicare. O să deschidem cutia Pandorei, or să înceapă să ceară și de la școală, și din alte părți”, a declarat unul dintre consilierii locali.

Cu 5 voturi pentru și 8 abțineri, proiectul a fost respins.

Primarul din Lopătari, Claudiu Constantin, este revoltat de votul consilierilor locali.

“În ultima ședință de Consiliu Local majoritatea consilierilor au respins ideea ca Primăria Lopătari să fie un loc atractiv de muncă pentru oameni pregătiți să facă performanță. Deși legea prevede dreptul colegilor de a-și deconta cheltuielile legate de transportul către locul de muncă (Legea 177/2023), consilierii au votat împotriva acordării acestei facilități. De ce le-am făcut această propunere și de ce este ea importantă? Posibilitatea decontării transportului atrage candidați atunci când organizăm concursuri, netezește calea venirii unor oameni bine pregătiți în echipa din Primăria Lopătari și mai elimină din scuza „de ce să trag tare dacă banii pe care-i iau sunt puțini?”. Este o facilitate care ajută la creșterea mulțumirii colegilor și care desigur crește standardul de performanță pe care vreau să-l atingem în Primărie. Dar consilierii nu vor asta, Dumnezeu știe ce mai vor. Ei pur și simplu nu înțeleg direcția în care trebuie cu toții să mergem. Ei nu știu cum e să faci proiecte, să aduci fonduri europene, să angajezi oameni pe bune în Primărie și să-i păstrezi, să crești și să educi o comunitate. ”

Prin acest vot, spune primarul din Lopătari, se blochează eforturile pentru dezvoltarea localității. Fiind vorba despre o comună din zona de munte, situată la circa 60 km de municipiul reședință de județ, este nevoie de atragerea de profesioniști care să lucreze la proiectele de dezvoltare, însă fără anumite facilități acordate, aceștia nu vor fi interesați să aibă un loc de muncă la primăria comunei.

“În comuna Lopătari, numărul de tineri sau de oameni profesioniști, cu studii superioare, este destul de redus. Majoritatea au emigrat în alte țări sau au plecat în alte orașe din țară, așa că o posibilitate ca noi să livrăm performanță este să creăm posibilitatea  candidaților din alte comune să poată să vină la Primăria Lopătari. Este nevoie să atragem oameni profesioniști, să-i convingem să vină la concursuri și să ocupe funcții din Primăria Lopătari, ca mai departe să putem să aducem proiecte pe fonduri europene, să depunem noi înșine proiecte și să nu mai fie nevoie să plătim consultanță de specialitate. Dacă nu avem niște facilități să le oferim oamenilor, candidații nu vor fi interesați să vină aici.”