Primele probe prelevate de Oficiul Fitosanitar Buzău din solariile și serele mai multor fermieri buzoieni, în urmă cu o săptămână, au fost analizate, iar astăzi Autoritatea Națională Fitosanitară a comunicat rezultatele oficiale. Redacția ȘansaNews a intrat în posesia informațiilor rezultate din analizele de laborator și vi le dezvăluie, în premieră.
În total, au fost analizate nouă probe recoltate din solariile mai multor cultivatori din județ, respectiv Cochirleanca, Movila Banului, Limpeziș precum și două probe de la tomate românești comercializate într-un supermarket din municipiul Buzău. Tomatele trimise la laborator au fost testate pentru sute de substanțe chimice care, dacă ar fi folosite peste limitele permise, ar putea afecta sănătătea organismului uman.
În urma testelor, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, Paulina Gabor, a declarat, în exclusivitate, pentru șansanews.ro, că roșiile analizate nu prezintă niciun pericol pentru consumatori.
“Vă pot confirma oficial că rezultatele primelor probe analizate de la Buzău sunt conforme, ceea ce presupune că sunt sigure pentru sănătatea consumatorilor. Este vorba despre cele nouă probe prelevate săptămâna trecută de Oficiul Fitosanitar. Echipamentul care efectuează analizele determină 374 de substanțe active. Toate probele analizate până acum sunt conforme. Și analizele probelor prelevate de membrii Corpului de Control al ministrului Agriculturii vor fi gata cel mai târziu mâine. Ele sunt introduse treptat, în funcție de cum sosesc”, a declarat, pentru șansanews.ro, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, Paulina Gabor.
Paulina Gabor, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, a ținut să transmită oficial că nici în trecut nu au fost găsite roșii neconforme la Buzău și că legumele produse de cultivatorii locali sunt sigure.
“Și în anii anteriori au fost conforme. Oamenii nu au de ce să se teamă. Noi verificăm toți legumicultorii în toată perioada de vegetație, dar și cu privire la informațiile înregistrate în registrul de evidență a tratamentului, și de acolo inspectorii noștri au toate indiciile. Mesajul nostru este să consumăm roșii românești pentru că sunt sigure pentru consum, nu pun în pericol sub nicio formă sănătatea consumatorului.”
Între timp, în laboratul de la București sunt analizate și cele 8 probe recoltate, joi, 11 mai, de echipele Corpului de Control din cadrul ministerului Agriculturii, din solariile cultivatorilor din Glodeanu Sărat, locul de unde a pornit scandalul legumelor stropite cu substanțe neomologate. Potrivit anchetatorilor, sunt trei persoane din Buzău care sunt cercetate pentru că au fost prinși cu substanțe neomologate pe care le-ar fi folosit pentru a forța coacerea roșiilor. Ancheta este în curs.
Bine ca le-a verificat pe cele din solar.
Practica de fapt e alta: Se combina rosiile din solar cu cele din Turcia si se vand la taraba. De ce nu se verifica cele de la piata, de unde cumpara omul.
Asa fiecare agricultor are portiunea lui , pentru casa, unde nu stropeste deloc, si cealalta pentru vanzare, unde nu conteaza.
Nu știu cum acea d-na dir.de la Buzău nu a găsit nici o roșie care nu avea urme de pesticide când cei trei fermieri au folosit de 8 ori mai multe pesticide la cultura de roșii probabil ea a verificat roșii din Turcea.Ar fi bine ca d- na sa-si găsească alt job….