Actualitate

S-a ajuns la cifrele dinaintea pandemiei! Medicii explică de ce sunt mulți copii cu viroze, iar unii fac forme severe

După 2 ani de pandemie, în care măsurile de protecție sanitară impuse au dus la o scădere considerabilă a numărului de viroze și gripe, situația revine la normal. Sunt zeci de pacienți cu afecțiuni respiratorii care ajung zilnic la medic, iar printre ei predomină copiii. Cei mai mulți au fost diagnosticați în ultima vreme cu laringită, dar au existat și diagnostice ale altor boli respiratorii. Medicul Gina Anica, șefa secției pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău, a explicat, la Focus TV, că numărul cazurilor de infecții respiratorii poate fi comparat cu situația de dinaintea pandemiei.

”În perioada pandemiei, părinții au fost mult mai grijulii, au ținut mai mult copiii acasă. A și fost o perioadă în care colectivitățile au fost închise și atunci asta s-a simțit și pe partea de viroze, în general, că în momentul în care te protejezi și te izolezi s-a văzut. Anul acesta au fost mult mai multe infecții respiratorii față de anii precedenți. O dată pentru că nu au mai fost măsurile din pandemie, dar și pentru că au fost și mulți copii care nu au fost în colectivitate anterior. Vorbim acum de vârste de 3-4 anișori, ei erau sugari, erau mici, acum este prima an în care au intrat în colectivitate”.

Pe de altă parte, specialistul pediatru atrage atenția că în multe cazuri copiii fac forme mai grave de boli respiratorii. Explicația este că răcelile sau  virozele vin una după alta, din colectivitate, iar organismul nu are timp să se refacă. De aici și formele mai complicate, care uneori necesită inclusiv internare.

”Deși infecția cu virusul SARS-CoV 2 a fost, în general, foarte ușoară la copii, am observat că totuși pe termen lung, la o perioadă de câteva luni, următoarele infecții respiratorii au fost ceva mai grave. Vorbim de infecții virale obișnuite, cu care copiii au venit la spital un pic mai grav. Explicația e că le-a scăzut un pic imunitatea. Deși inițial la COVID au reacționat bine, la următoarele infecții virale au făcut forme mai urâte”, a explicat medicul pediatru.

Pe de altă parte, numărul pacienților care ajung să fie internați este relativ scăzut comparativ cu al celor care ajung la medic și primesc diagnosticul unei afecțiuni respiratorii.

Internările sunt undeva la 50-60% din capacitatea secției, dar prezentările la unitatea de primiri urgențe sunt destul de mari, sunt și 70 de prezentări la 24 de ore, doar că nu sunt cazuri de internat. De obicei se internează copiii care vin după mai multe episoade respiratorii. Organismul rezistă bine la o viroză, apoi merg înapoi în colectivitate, unde fac iar o infecție din aceasta respiratorie și încă una și tot așa, iar la un moment dat organismul, dacă sunt mai multe într-un timp scurt, cedează și fac o formă mai urâtă de boală”, a mai spus medicul pediatru Gina Anica.

Medicii îi sfătuiesc pe părinții care au copii cu infecții respiratorii să nu îi ducă în colectivitate imediat ce au terminat tratamentul, ci să mai aștepte câteva zile. În acest fel, este evitat riscul contractării unei noi infecții, pe fondul imunității scăzute, care se poate dovedi mai gravă decât prima afecțiune diagnosticată.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian