Discuții aprinse, marți, în ședința Consiliului Local Municipal Buzău pe tema tarifelor la căldură ce vor fi suportate iarna aceasta de buzoienii racordați la sistemul centralizat. Discuțiile au pornit de la un proiect de hotărâre prin care prețul gigacaloriei a fost majorat cu 52 % față de anul trecut, însă au escaladat, punând pe tapet situația gravă în care se află regia de termoficare si faptul că societatea înregistrează pierderi însemnate.
Primul care a ridicat problema situației grave în care se află Ram Termo Verde a fost consilierul municipal USRPLUS, Irinel Cârstea. Acesta a atras atenția că scumpirile la agentul termic ar fi rezultatul pierderilor mari din rețea pe care le înregistrează societatea de termoficare.

„ Din comunicarea dintre ANRE și Ram Termo Verde reiese foarte clar că factorul principal pentru mărirea acestor prețuri nu ar fi prețul ridicat la gaze și la energia electrică, ci mai degrabă pierderile foarte mari pe care le are sistemul în momentul de față. Sunt câteva centrale termice, CT4 ȘI CT7, randamentul este de 40%, fiind pierderi și pe transport și pe distribuție”.
Pentru a evita un colaps iar buzoienii să rămână fără apă caldă și căldură, consilierul USRPLUS spune că e nevoie fie ca sistemul centralizat să fie modernizat, pentru a nu mai înregistra pierderi, fie să fie desființat iar buzoienii să-și monteze centrale proprii de apartament.
”Trebuie să anvelopăm apartamentele care sunt încă în sistemul centralizat, ca să ieșim din acest sistem păgubos pentru bugetul municipiului, să acordăm subvenții oamenilor care vor să se debranșeze. Există o astfel de hotărâre a Consiliului Local pentru acordarea de subvenții, însă buzoienii sunt descurajați din cauza birocrației. Pe de altă parte, constructorii ar trebui să fie obligați, și pot fi obligați, să cogenereze energie, adică să vină cu o bună parte din energia consumată de locuitorii imobilelor, fie că vorbim de panouri fotovoltaice, în cadrul ansamblurilor imobiliare de mare anvergură, fie că vorbim de panourile de încălzire a apei. Ar trebui să nu se mai dea avize de construcție atât timp cât nu sunt prevăzute astfel de sisteme de generare a energiei verzi”, a mai spus Cârstea.
Situația dificilă în care se află regia de termoficare din Buzău este recunoscută de directorul instituției, Giani Matei.
”Creșterea la gaze naturale a fost de 97%, adică de la 116 lei la 222 de lei, în condițiile în care pe piață, la ora actuală, gazul nu îl poți găsi nici cu 500 de lei. Ca să înțelegem ce înseamnă aceste noi tarife, am făcut o simulare pe luna noiembrie, plecând de la datele din noiembrie 2020. Deci, în noiembrie 2020, gazul ne-a costat 807 000 de lei, anul acesta o sa ne coste 1,6 mil. lei. Energia electrică a fost 159 000 de lei, acum o să coste 227 000 de lei. Luând în calcul noile valori, veniturile pe care estimăm că le vom avea în noiembrie, vor fi undeva la 2, 13 mil. lei, iar cele trei mari cheltuieli ale RAM Termo Verde: gaze naturale, energie electrică și fondul de salarii înseamnă 2, 14 mil. lei. Deci, cu actualele tarife, suntem la limita de supraviețuire. Sper să ieșim din iarnă.”
Pe de altă parte, primarul Buzăului, Constantin Toma, a dat asigurări că indiferent de situația în care se află Ram Termo Verde, buzoienii nu vor avea de suferit în această iarnă iar agentul termic va fi furnizat fără întrerupere.

”Chiar dacă Guvernul nu ne va ajuta, vom găsi resurse să supraviețuim până la finalul iernii, până la 1 aprilie, când oficial se închide iarna în România. Situația este proastă, dar nu atât de proastă cum este în toată țara, unde pur și simplu se oprește furnizarea energiei termice. Sunt colegi în țară care achiziționează la 700-800 de lei gazul, și la noi a crescut, dar cu 97%, nu cu 600-800 %, ca în țară”.
Primarul Constantin Toma a dat exemplul Focșaniului unde oamenii racordați la sistemul centralizat primesc apă caldă și căldură cu program, spunând că Buzăul nu va fi într-o asemenea situație în aceasta iarnă.
” Ar trebui să constatăm că Buzăul are o situație foarte bună, raportat la ce se întâmplă în România, inclusiv la Timișoara, unde pur și simplu s-a oprit furnizarea totală a energiei termice și a apei calde. Deci, s-au luat măsuri și se iau măsuri în continuare. La Buzău, toate școlile au centrale individuale, super moderne, vrem să extindem sistemul, să mergem pe biomasă, dar este foarte important că avem un sistem, atât cât a rămas funcțional, dăm apă caldă și căldură oamenilor. La Focșani se dă ca pe vremea lui Ceaușescu, un pic dimineața și seara un pic. Hai să plecăm de la o realitate, toate școlile, grădinițele au căldură la Buzău și oamenii sunt într-o situație mult, mult mai bună decât este în România acum”.
La finalul dezbaterilor, proiectul de hotărâre privind noile tarife practicate de RAM Termo Verde a fost adoptat de consilierii locali municipali. Astfel, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti iarna aceasta 448,95 lei pentru o gigacalorie, față de 300 de lei cât au plătit în ultimele luni.
Adaugă comentarii