Șacalii sunt o specie de animale sălbatice prădătoare, foarte asemănătoare cu lupul atât în privința aspectului, cât și a comportamentului. Animalele sălbatice atacă, la fel ca și lupul, în haită, se hrănesc cu alte specii de animale, mai mici, precum iepurele sau rozătoarele, cu târâtoare, cu păsări, dar pot ataca și puii de căprioare. La fel de periculoși sunt și pentru animalele domestice, fiind frecvente atacurile în gospodării atunci când populația de șacali dintr-o zonă crește foarte mult. Modul de combatere constă în alungarea acestor prădători cu ajutorul haitelor de lupi care se relocă în teritoriile în care se constată o înmulțire șacalilor. Acțiunea are ca efect reducerea populației de șacal nu prin eliminare fizică, ci prind diminuarea capacității de reproducere. Lupii și șacalii au aceeași perioadă de reproducere, dar prezența lupului inhibă hormonal femelele de șacal care nu mai aduc pe lume pui sau aduc un număr mult mai mic. În acest fel, natura produce un echilibru la nivelul speciilor, în arealul respectiv.
La Buzău, au fost semnalate atacuri ale șacalilor, în ultimii ani. În 2021, s-a acordat o despăgubire la Cernătești , în urma unui astfel de atac, iar anul trecut, trei, la Pănătău (2) și Cochirleanca (1). O stare de îngrijorare există, în continuare. De pildă, în urmă cu o lună, un apel la 112 semnala prezența unui astfel de animal sălbatic într-o casă părăsită din cartierul Nicolae Titulescu. Până să ajungă la fața locului specialiștii care ar fi putut face identificarea, animalul s-a făcut nevăzut. Specialiștii spun, totuși, că șacalii nu vin în zone locuite, iar apariția unui exemplar într-o zonă urbană este imposibilă.
În schimb, în zonele rurale, unii locuitori se plâng că ar trăi cu teama unor atacuri ale șacalilor. Aceste animale sălbatice nu prea pot fi văzute, dar oamenii le recunosc prezența după sunetele pe care aceștia le scot. Este vorba despre urlete specifice, asemănătoare celor produse de câini.
Ca urmare a semnalelor venite din teritoriu, Instituția Prefectului a dispus o evaluare a riscului pe care l-ar putea produce o presupusă înmulțire a acestor exemplare.
”Voi da situația în documentare, să vedem cât e de grav. La o primă vedere, ar părea o situație care neliniștește comunitățile.” a declarat prefectul Daniel Țiclea.
Realitatea de la care pornește evaluarea este o inventariere pe care a făcut-o Garda Forestieră ai cărei reprezentanți au anunțat că, în fondurile de vânătoare de pe raza județului sunt 1470 de exemplare de șacal.
Adaugă comentarii