Luna lui Cuptor aduce, în afara temperaturilor caniculare, și o mulțime de plante medicinale, care cresc peste tot. Iulie este considerată luna plantelor tămăduitoare, iar zona Buzăului nu face excepție, pentru că și aici pot fi întâlnite la orice pas plante de leac. Albăstrele, cicoare, coada șoricelului și gălbenele sunt doar câteva dintre plantele pe care le găsim în ”farmacia” naturii.
Acestea au efecte tămăduitoare și sunt recomandate inclusiv de medici, ca adjuvant în divese afecțiuni, dar au și proprietăți de prevenție a apariției unor boli.
Pe pajiști, prin grădini sau pe marginea drumului pot fi găsite în această perioadă brusture, care are proprietăți antiseptice și scade glicemia, coada șoricelului, folosit mai ales pentru afecțiuni digestive, dar și gălbenelele, despre care se spune că este ”regina” plantelor medicinale ale lunii iulie.
Gălbenelele culese în această perioadă sunt un remediu bun pentru afecțiunile digestive. Totuși, această plantă este cunoscută mai ales pentru proprietățile antibacteriene, antiinflamatoare, antifungice și și antiseptice, care o fac să fie unul dintre cele mai folosite ingrediente pentru prepararea cremelor. Crema de gălbenele poate fi folosită deopotrivă pentru tratarea acneei sau iritațiilor, cât și preventiv, ca tratament antirid. De asemenea, calmează arsurile, inclusiv cele provocate de razele soarelui.
Potrivit cercetărilor, citate de Wikipedia, gălbenelele sunt bogate carotenoizi și flavonoizi, compuși care au proprietăți anticancerigene.
Adaugă comentarii