Actualitate

S-a lăsat liniștea la Brătianu! Nici urmă de muncitori pe cel mai mare șantier deschis de Consiliul Județean, în municipiul Buzău. Când va fi gata Centrul Muzeal promis de Neagu

Nici urmă de muncitori la Brătianu, cel mai mare șantier deschis în municipiul Buzău de Consiliul Județean. Lucrările sunt oprite de săptămâni bune, susține constructorul care spune că nu se știe când va fi realută activitatea. Asta, în timp ce, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, afirmă că problemele de pe șantier au trecut, iar în prezent muncitorii sunt la muncă, dar își desfășoară activitatea în interior. ”Meciurile” dintre reprezentanții celor două tabere au, din păcate, un singur rezultat:  vor mai trece luni bune până când buzoienii se vor putea bucura de Centrul Muzeal amenajat în clădirea fostului Spital Brătianu.

De câteva zile, în curtea fostului spital Brătianu nu se vede niciun muncitor și nu se aude niciun zgomot, semn că acolo este un șantier în lucru. Întrebat care este situația pe unul dintre cele mai mari șantiere, cu fonduri europene, deschis de Consiliul Județean, președintele Petre Emanoil Neagu a spus că problemele pe care le-a  avut cu constructorul desemnat de execuția acestor lucrări au trecut și că acum se muncește la interior.

”A fost o perioadă scurtă cu probleme. Se lucrează și acum la interior”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

De partea cealaltă, constructorul susține altceva. Mai exact, că de fapt muncitorii de la firma sa au oprit activitatea la Brătianu de mai bine de două luni. Motivul fiind refuzul Consiliului Județean de a actualiza sumele alocate pentru aceste lucrări, după ce prețurile din piața construcțiilor a explodat. Sansanews.ro a relatat pe larg această situația în vara acestui an, când au existat primele discuții dintre cele două tabere. Detalii aici.

”În acest moment nu se lucrează la Brătianu. Lucrările sunt oprite de două luni spre trei luni. Opririle s-au făcut pentru faptul că nu am mai suportat creșterile de prețuri la momentul respectiv. Lucrarea ar fi putut să fie gata undeva spre sfârșitul lunii octombrie, dar acum vă dați seama că acea finalizare este depășită” a spus pentru sansanews.ro, Deugene Băiculescu, director Hidro Salt.

Deugene Băiculescu a explicat că a făcut două solicitări către Consiliul Județean cu privire la actualizarea sumelor alocate pentru execuția acestui proiect, însă, până acum nu au primit niciun răspuns favorabil.

În acest schimb de discuții și notificări există un singur efect: întârzierea dării în folosință a Centrului Muzeal amenajat în clădirea fostului spital Brătianu.

Petre Emanoil Neagu a spus astăzi că buzoienii se vor putea bucura de nouă construcție abia în vara anului viitor.

”În toamna acestui an va fi gata, dar trecem printr-o situație absolut deosebită. Ea ca și construcția va fi gata, dar darea în valoare și când va fi permis accesul cetățenilor va fi abia în vara anului următor. Asta pentru că urmează achiziția mobilierului”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

De anul viitor, când va fi redată buzoienilor, clădirea va deveni Centru Muzeal unde vor fi găzduite activități culturale. Astfel, în locul saloanelor care pe vremuri primeau bolnavii vor fi ateliere de creație ce vor avea uși din sticlă, iar sălile de operații vor fi transformate în săli de expoziții și concerte. Consiliul Județean estimează că aici vor veni anual 2000 de vizitatori-plătitori de bilete și aproape o mie de persoane vor vizita virtual monumentul istoric ce va avea un site special.

Piatra de temelie a Spitalului I.C. Brătianu a fost pusă în anul 1895, iar un an mai târziu spitalul a fost inaugurat. La început, unitatea medical a avut 30 de paturi și a funcționat ca spital mixt, iar în timpul primului război mondial a servit ca spital de campanie, ulterior fiind folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri.

În 1935 a fost renovat pentru ultima dată, iar până în 1970 a fost cea mai mare unitate sanitară din Buzău. După inaugurarea Spitalului Județean clădirea de pe Nicolae Bălcescu a funcționat doar cu secțiile exterioare de Oftalmologie şi ORL. Puţin după anul 2000, unitatea sanitară a fost închisă şi conservată.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • S-a construit spitalul intr-un an, iar acum Neagu nu poate termina o reabilitare destul de simpla in 2 ani , desi a avut la dispozitie o suma importanta de bani