Sunt salvatori de meserie, gata în orice secundă să sară în sprijinul semenilor, să salveze bunuri și persoane. Dau dovadă de profesionalism și devotament cu fiecare misiune la care participă, iar pentru asta au fost răsplătiți cu distincțiile de “Pompierul de onoare al județului Buzău” și „Salvatorul de onoare al județului Buzău”.
Plutonierul adjutant Marius Frîncu a fost desemnat Pompierul de onoare al județului, pentru modul în care și-a îndeplinit misiunile în 2024 și în toți ceilalți ani de când lucrează la ISU Buzău. De pildă, anul trecut, a avut parte de o intervenție contracronometru, extrem de dificilă, pe care a încheiat-o cu succes. A fost cel care a coordonat misiunea din noiembrie, de la Săpoca, unde 4 persoane au fost surprinse de un mal de pământ. ( Detalii, AICI) Cu informații minime despre victime, o presiune imensă din partea zecilor de persoane strânse în jur, dar și cu gândul că minutele fac diferența între viață și moarte, Marius Frîncu și colegii săi au intervenit ca la carte. Cu calm și profesionalism, au reușit să își facă datoria exemplar.

“A fost o misiune contracronometru, a fost o intervenție foarte grea. Nu am avut foarte multe informații despre victime, știam doar că sunt 4 persoane surprinse de un mal de pământ. Când am ajuns, o persoană se autoevacuase, alte 2 erau îngropate până la mijloc, iar despre cea de-a patra nu știau nici colegii ei să ne dea detalii unde s-ar afla. Am săpat pe un perimetru foarte mare, pământul era foarte tare, a fost foarte epuizant. Plus, în jur s-a strâns foarte multă lume, ne-au adresat injurii, unii au sărit și la bătaie. A durat circa 5 ore până am extras și ultima victimă.”
Plt.maj Marius Frîncu, șef gardă intervenție, face parte din echipa de salvatori a Buzăului din 2013. Este căsătorit și tatăl unui copil de 7 ani. Un incident din copilări l-a marcat și l-a făcut să înțeleagă cât de importantă este profesia de salvator. Acum, când se uită în spate, este mândru de alegerea făcută și fericit că poate ajuta alte persoane aflate în situații critice.
“Am avut un eveniment când aveam în jur de 10 ani, apartamentul familiei mele, din Cislău, a luat foc. A ars în totalitate, din fericire, nu era nimeni acasă. Cred că și acest episod m-a determinat să aleg această meserie, sau pur și simplu a fost de la Dumnezeu. Îmi place foarte mult ceea ce fac.”

Salvator în adevăratul sens al cuvântului este și plutonierul adjutant Nicolae Rusu, pompier cu vechime, declarat Salvatorul anului. După ce a absolvit școala de subofițeri, în 2007, s-a angajat la ISU Prahova, pentru ca din 2014 să treacă în cadrul ISU Buzău, în prezent fiind șef de tură la Stația de Pompieri Mărunțișu. A participat alături de colegii săi la diverse intervenții, fiecare cu grad diferit de dificultate, însă un caz la care au fost solicitați anul trecut l-a impresionat profund și nu îl va uita niciodată. (Detalii, AICI.) Salvatorii au fost chemați la doi pași de sediu, unde un bărbat care curăța o fântână a fost acoperit de un morman de bolovani. A fost o intervenție mai mult decât dificilă, fiind vorba despre coborârea într-un spațiu extrem de îngust, cu risc de prăbușire a pietrelor cu care erau amenajați pereții fântânii, pentru a ajunge la persoana al cărei glas abia se putea distinge.
“Ne-a zis cineva că parcă se aude vocea omului care curăța fântâna, am ascultat și noi cu atenție și l-am auzit. Când am ajuns noi, proprietarul fântânii încă vorbea cu dispeceratul. A fost o intervenție contracronometru, pentru că se surpase circa 2,5 m de piatră peste el. Era vital să-l scoatem cât mai repede, dar era și periculos că se putea surpa în continuare pe pompierul care intra. Am început să fabricăm panouri din lemn să consolidăm fântâna, am scos bolovanii pe rând, câte unul, credeam că victima este aproape, dar nu. Am intrat și eu la un moment dat, am început să comunic cu el și într-un final am reușit să-l salvăm.”
În ciuda dificultății intervenției, pompierii de la Mărunțișu au reușit să salveze victima, lucru care i-a făcut să uite de greutăți și de eforturile depuse. Desemnat Salvatorul anului după această misiune, Nicolae Rusu se simte onorat de această distincție, însă spune că nu este deloc doar meritul său, ci al întregii echipe care a lucrat ore întregi cu un singur gând: să scoată victima în viață.
“Sunt onorat, dar este și meritul colegilor, fără ei nu reușeam, s-a lucrat pe mai multe fronturi, noi lucrăm în echipă. Îmi amintesc mereu cu drag de această misiune, datorită nouă un om a fost salvat și s-a dus acasă, la copii.”
Plutonierul adjutant Nicolae Rusu, absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri Boldești, este căsătorit, tatăl a doi copii, de 18 ani, respectiv 11 ani.
Adaugă comentarii