Actualitate SĂNĂTATE

Sănătatea buzoiană, aproape de un blocaj. Spitalele și medicii de familie, doar 60% din deconturi

Foto cu caracter ilustrativ

După ce zilele trecute șansanews.ro a prezentat semnalul de alarmă tras de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, privind situația critică în care s-a ajuns, și anume faptul că unii pacienți sunt amânați la tratamente, problemele sunt confirmate de reprezentanții spitalelor și cabinetelor medicilor de familie.

Cu o situație critică din cauza întârzierilor la decontare de către Casa de Asigurări de Sănătate se confruntă, de pildă, cel mai mare spital din județul Buzău. Potrivit managerului Claudiu Damian, ultimele plăți s-au făcut pentru luna octombrie. Spitalul Județean a primit doar o parte din bani, respectiv pentru plata salariilor, nu și pentru restul serviciilor. Deocamdată activitatea nu este afectată, dar dacă plățile vor continua să întârzie, spitalul ar putea intra într-un adevărat blocaj, subliniază Claudiu Damian.

“Pentru contractul lunii octombrie ni s-a plătit 60%, mai precis ne-au plătit salariile. În rest, nu ni s-a mai făcut plata, ceea ce a dus și duce în continuare la o întârziere a plăților către furnizori. Am ajuns cu plățile la luna august și deja avem trimise notificări de suspendare și livrare a medicamentelor și materialelor sanitare dacă nu se face plata în următoarea săptămână. Deci, o situație foarte dificilă, în ultimii 9 ani așa ceva nu s-a întâmplat și suntem destul de îngrijorați, pentru că dacă va continua încă o lună, o să intrăm în arierate, ceea ce va determina un blocaj al activității spitalului, pentru că dacă intrăm în arierate trebuie să plătim la 120 de zile facturile și înseamnă un dezastru pentru noi. În acest moment nu se pune problema de lipsă a medicamentelor, materialelor sanitare ca să fie  îngreunată activitatea spitalului, dar dacă întârzierile de la CJAS vor mai vor mai dura 30 de zile, atunci într- adevăr vom avea probleme.”

O situație similară se înregistrează și în cazul medicilor de familie din județ. Sunt întârzieri similare la plata serviciilor. Halatele albe și-au primit banii pentru salarii pe luna octombrie, și cam atât.

“Pe octombrie am încasat undeva la 68%, adică ne au dat ceva bani pe servicii, nu s-au primit bani pe restul de activitate prestată, nu avem nici o veste că vom primi acești bani. A apărut, într-adevăr, o prevedere legală prin care se face un fel de rectificare bugetară și se vor da niște bani pentru sănătate. Încasările pe medicina de familie nu înseamnă salariu pentru medic, furnizorul este cabinetul medical, cabinet care înseamnă toți angajații și toate obligațiile ca și orice unitate care funcționează. Salariile către angajați trebuie să le dăm, vine sfârșitul anului când trebuie să facem din nou avizul de liberă practică, trebuie să le plătim inclusiv taxele către Colegiu, sunt colegi care trebuie să-și facă evaluarea, pentru urban evaluarea este 1000 RON, iar pentru rural 500 RON. Deci, acești bani trebuie găsiți de undeva”, a declarat, pentru Focus Tv, Angela Mazdrag, reprezentantul Patronatului Medicilor de Familie din Buzău.

Toate aceste întârzieri în plata serviciilor către furnizorise răsfrâng asupra pacienilor. S-a ajuns ca unii pacienți cu boli grave să fie amânați la tratament din cauza lipsei medicamentelor din stocurile spitalelor sau farmaciilor, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate, din Camera Deputaților.

“Situația este catastrofală, pentru că sunt în jur de 400 de medicamente care lipsesc din farmacii, pentru că nu mai sunt plătiți distribuitorii care nu mai nu mai plătesc, la rândul lor, furnizorii de peste 100 de zile. Noi avem situații în care pacienții umblă din farmacie în farmacie și o firmă care produce un anumit medicament pentru o anumită boală nu mai vine cu acel medicament în farmacie, pentru că nu-i convine. Eu spun, pe datele pe care le am, că în ultimii 15 ani nu a fost o criză atât de serioasă în zona de sănătate. Vă spun cu toată responsabilitatea, nu doar ca deputat și vicepreședinte în Comisia de Sănătate, vă spun ca om care îngrijește 120 de pacienți cu boli cronice. Am pacienți în asociația din Buzău cu insuficiență renală cronică care caută medicamente în farmacii, se plimbă din farmacie în farmacie, mă sună pe mine să aduc de la București, sun la depozite, efectiv nu găsim medicamente. Deci,situația este dramatică, nu exagerez.”

Soluția pentru rezolvarea problemelor și evitarea unui blocaj în sănătate ar fi o rectificare bugetară prin care să fie alocate fonduri necesare pentru plata furnizorilor.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian