Actualitate

Scăderi spectaculoase de prețuri în supermarketuri. Programul privind limitarea adaosului comercial ar putea fi extins

După o lună de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului prin care s-au stabilit măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază, primele concluzii sunt încurajatoare: efectele s-au văzut imediat prin scăderea prețurilor. Iar în unele cazuri, scăderea a fost de-a dreptul spectaculoasă.

O analiză făcută de Consiliul Concurenței arată că au fost produse în cazul cărora prețurile medii au scăzut chiar și cu 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august, comparativ cu luna iunie.

Cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat la fructe şi legume. Potrivit Consiliului Concurenței, prețul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor cu 47%, iar roşiile, ceapa, ardeii, morcovii şi cartofii au avut prețuri cu 31% până la 37% mai mici în luna august față de luna iunie.

La lactate, cea mai mare reducere s-a înregistrat la telemea, respectiv prețuri cu 16,3% mai scăzute, în medie. Prețurile au scăzut la aproape toate produsele ce se regăsesc în coșul de consum prevăzut în OUG. Există însă și excepții. Pulpa de porc cu os, de pildă, s-a scumpit. Creșterea de preț a fost însă ușoară, de 2%.

„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de prețuri la alimentele de bază. Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri, dar există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat, situându-se, însă, sub prețul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Ordonanța se aplică pentru o perioadă de 3 luni, iar Guvernul ia în calcul extinderea programului. Deocamdată nu se știe însă în ce ar putea consta modificările.

“Există discuția. Suntem la jumătatea termenului de implementare a actului normativ deja în desfășurare. Am văzut evoluţia anticipată şi dorită a implementării acestui act normativ. Şi, da, se ia în considerare extinderea acestui program. Mai mult nu pot să spun la această dată, această listă poate să fie extinsă sau unele produse să fie înlocuite cu altele, iar un alt principiu în urma căruia se va lua această decizie de prelungire a acestei aplicări este, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul iniţial, după o consultare foarte atentă şi deschisă cu marii retaileri şi procesatori din ţară, pentru ca solicitările sau normele acestui act normativ să fie unele realiste şi cu efecte concrete în coşul zilnic al consumatorilor români”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Pe lista aprobată inițial și în cazul căreia se aplică OUG se află produse de bază, ca pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume și fructe proaspete, cartofi şi zahăr.