Referendumul lansat de primarul Constantin Toma cu privire la unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești provoacă un mare scandal în organizația județeană a PSD. De fapt, inițiativa edilului-șef al municipiului reședință de județ reîncarcă un conflict mai vechi produs cu puțin timp înaintea alegerilor locale de anul trecut, atunci când într-o adunare internă de partid desfășurată on-line, primarul Toma, președinte al organizației municipale a PSD Buzău a spus cu subiect și predicat că el nu-l susține pentru candidatura la șefia Consiliului Județean pe Petru-Emanoil Neagu și-l propune pe senatorul Lucian Romașcanu. Gestul lui Toma a produs stupoare și a fost nevoie de intervenția personală a deputatului Marcel Ciolacu pentru calmarea spiritelor.
Atunci, totul a reintrat în normal, după ce Ciolacu s-a sfătuit cu primarii pesediști care l-au susținut, într-o covârșitoare majoritate pe Neagu.
Însă, de atunci între Neagu și Toma n-a mai fost pace iar joi, șeful C.J. s-a dezlănțuit, pur și simplu. Neagu a trecut de la postura de „încasator” al criticilor la acuzații pe față. Tirul săgeților a început cu declarații din care reiese că nimeni nu l-a invitat să participe la acțiunile pre-referendum, declanșate de partid. Atacurile au continuat cu denunțarea unei competiții „tâmpite” în partid, iar totul s-a terminat apoteotic cu declarația că sunt oameni care i-ar căuta ceva împreună cu cei „care n-au ce face, din servicii.”
„Nu am fost niciodată invitat la o dezbatere publică”
Șuvoiul de declarații războinice ale lui Neagu a debutat cu faptul că el susține referendumul lui Toma, dar nimeni nu l-a invitat la o dezbatere publică:
„Referendumul este un exercițiu pe care trebuie să-l facă fiecare. În primul rând, ca să susțin referendumul, ar trebui să merg la vot. Voi merge, probabil, la vot. Nu am nimic împotriva comasării celor două unități administrativ teritoriale, dar încă o dată, cred că este un lucru benefic dacă este sustenabil. Într-adevăr, Buzăul are nevoie de suprafețe de teren unde să se poată dezvolta. Probabil că acesta va fi viitorul, dar cei interesați au venit, probabil, și au explicat cetățenilor. Am primit și eu materiale în cutia poștală la bloc. Nu am fost niciodată invitat la o dezbatere ca să-mi spună, iar eu știu că atunci când vrem să facem un proiect, chiar dacă îți place de ochii cuiva sau nu-ți place, trebuie să-l angrenezi, să-i explici de la început despre ce este vorba, ca să putem să facem un front comun.”
„Pe cetățean trebuie să-l avem partener în povestea asta.”
În continuare, Petre Emanoil Neagu a declarat că un astfel de proiect administrativ-teritorial trebuie să întrunească un consens politic și să-l aibă ca principal beneficiar pe cetățeanul buzoian:
„Nu este vorba de politica unui partid, ci despre politica cetățeanului, pentru că noi suntem puși aici să respectăm doleanțele cetățeanului. Deci, pe cetățean trebuie să-l avem partener în povestea asta. Nu intrăm într-un război PSD, USR, PNL, care vrea și care nu vrea; dacă este un lucru bun trebuie să vrem toți. Dacă nu de dăm toți mâna pe un proiect de genul acesta nu o să facem absolut nimic. Eu cred că domnul primar și cei care s-au gândit nu se gândesc la interese proprii, sunt ferm convins; se gândesc la interesele cetățeanului să se dezvolte, să ne dezvoltăm economic. Nu sunt împotriva referendumului, dar nu fac că așa trebuie să fac: trebuie să fiu convins ca la rândul meu să pot convinge cetățenii să vină la acest referendum. Nu zic că nu este un lucru benefic, sigur că da, este foarte bine, dar dacă cineva, singur, vrea să-și asume un proiect de asemenea natură, să-l facă singur atunci.(..) Poate am o amărăciune, poate am greșit și eu, poate n-am fost eu bine înțeles, că altfel era dacă începeam într-un alt fel de context povestea asta. (..) Da, într-adevăr, municipalitatea are nevoie de terenuri să se extinde: economic, social. Dar, trebuie să-l convingi pe cetățean, pentru că cetățeanul ce crede? El își vede problema lui prima dată, el vede dacă are trotuar, dacă are securitate în cartier. El își vede lucrurile din curte de acolo, mai puțin îl interesează ce se întâmplă la Țintești. ”
„Dacă nu terminăm cu competiția asta tâmpită dintre noi….”
Președintele C.J. a continuat pe aceeași linie și a declarat că e necesar să se termine cu „competiția asta tâmpită dintre noi” fără să spună cine sunt competitorii, dar și că nu se cramponează de funcția pe care o deține la vârful C.J., vorbind chiar despre posibilitatea unor „alegeri anticipate” pentru Consiliul Județean:
„Clasa politică trebuie să-și dea mâna pentru o nouă împărțire administrativă, teritorială, viabilă la zilele noastre. Din 1968 când a fost reforma administrativ teritorială, nu s-a mai făcut nimic. Atunci am trecut de la raioane, regiuni, la județe. Sunt anumite lucruri pe care, din cauza orgoliilor, nu le poți rezolva niciodată, cum e și acum, pentru că acum se încearcă să se facă un lucru. Dar, dacă nu vine legiuitorul să facă o poveste, măcar o mică reparație, o să ne plimbăm așa, o să întrebăm „Cine dă banii?” De ce? Dacă nu terminăm cu competiția asta tâmpită între noi, care e cel mai frumos și cel mai deștept, n-o să ajungem niciodată nicăieri. Eu n-am pretenții că-s nici frumos, nici deștept; n-am nici un fel de problemă. Iar dacă nu ne normalizăm, public spun, relațiile, nu va avea nimeni de câștigat, doar de pierdut. Eu nu sunt vanitos nici acum. Poate facem un referendum să facem alegeri la Consiliul Județean cu anticipație, cine știe?
„Să-și caute la ei, până una alta…”
Totul s-a încheiat apoteotic. Neagu a zis că nu mai acceptă să-l ”bălăcărească” nimeni, dar și că sunt unii, pe care nu i-a nominalizat, care se întâlnesc cu oameni din Servicii care n-au ce face, „ca să-mi caute ceva?”
„Nu mai accept să mă bălăcărească nimeni: cine mă bălăcărește îi răspund cu aceeași poveste, și am argumente. Sunt anumiți oameni care încearcă să se întâlnească, am date concrete, dar nu pot să le spun, cu anumiți oameni, că nu au ce face, din Servicii, să-mi caute ceva! Să-și caute la ei, până una alta!”
Așadar, scandalul in PSD Buzău ia mari proporții, iar Neagu trage în toți din jur. Sunt, deci, de așteptat replicile.
Adaugă comentarii