Sunt tensiuni în USR-PLUS Buzău generate de pozițiile publice avute în ultima perioadă de unii dintre membrii formațiunii politice. Este vorba despre deputatul Emanuel Ungureanu și consilierul local municipal Irinel Cîrstea. Practic, în ultimele luni, cei doi au avut poziții contrare celor stabilite de conducerea partidului din care fac parte cu privire la referendumul pentru unirea municipiului Buzău cu Țintești. Deși conducerea USR-PLUS a transmis clar că nu se poziționează nici pentru și nici contra referendumului până când nu va primi răspunsuri la o serie de întrebări privind această inițiativă, cei doi useriști au luat atitudine și s-au declarat susținători ai referendumului. Pozițiile lor publice nu au fost trecute cu vederea. Au fost sesizate forurile îndreptățite să judece acțiunile celor doi și nu sunt excluse sancțiuni dure, putându-se ajunge, inclusiv, la excluderi.
Într-o intervenție în direct în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, liderul USR-PLUS, Mihai Răzvan Moraru, a vorbit despre pașii care vor fi urmați în contextul nerespectării deciziilor partidului de către deputatul Emanuel Ungureanu.
“Domnul Ungureanu este parlamentar. Orice membru poate să facă o sesizare în care să reproșeze ceva în activitatea dumnealui ca membru USR-PLUS, iar aceasta este judecată de către Comitetul politic al USR-PLUS, în baza unei recomandări mai mult consultative care poată să vină de la Biroul Național al partidului. Intră în analiza Comitetului Politic și avem o asemenea întâlnire la sfârșitul lunii august.”
Liderul USR-PLUS Buzău a dezvăluit, la Focus Tv, că nu doar declarațiile publice ale deputatului Ungureanu cu privire la referendum au fost contrare liniei stabilite de conducerea partidului. Au fost și alte derapaje, după cum a declarat MIhai Răzvan Moraru.
“Domnul Ungureanu a avut mai multe ieșiri nepotrivite în ultima perioadă nu doar în privința referendumului, unde noi ne-am delimitat de poziția pe care dumnealui a avut-o, cât și în privința mai multor colegi, fără să se consulte sau fără să aducă subiectele în organizația din care face parte. Au fost discuții, din păcate comunicarea dintre Biroul Județean și domnul Ungureanu nu mai există. Nu pentru că cineva a oprit această comunicare aici, în plan local, ci el nu a mai dorit să participe la ședințe sau consultări. Este membru în filiala Buzău din luna aprilie, are obligația de a informa și de a se consulta cu Biroul Județean și nu numai. Din păcate nu a participat, nu a dat curs invitațiilor, nu a avut consultări în avans înaintea pozițiilor publice.”
În ceea ce privește decizia consilierului local municipal, Irinel Cîrstea, de a se declara pentru unirea Buzăului și Ținteștiul, deși colegii săi au ajuns la o altă concluzie, Mihai Răzvan Moraru spune că a fost o poziționare avută la doar câteva zile după consultări interne pe această temă.
“Nu a fost decizia conducerii privind poziționarea la referendum. Am avut 5 runde de consultări. Decizia a fost aceea de a ne abține, cel puțin deocamdată, în privința susținerii sau a ne opune acestui referendum. Referendumul are probleme, cum ar fi cea privind modul în care Primăria face campanie. Am spus că nu participăm la acest joc mediatic care se întâmplă de ceva vreme. La aceste consultări a participat și domnul Cîrstea și “tabăra” care susține referendumul este formată, practic, doar din dumnealui. M-a surprins faptul că a ieșit public că susține, mai întâi pe contul de politican de pe Facebook, pentru că se întâmpla la doar câteva zile după o discuție internă. A avut o asemenea ieșire fără a se consulta măcar cu membrii organizației municipale. M-au surprins și argumentele care, practic, nu există. Singurul argument pe care l-a oferit a fost că dispare o primărie. Acest referendum este despre mult mai mult.”
Liderul USR-PLUS vorbește și în cazul consilierului local, ca și în cazul deputatului Ungureanu, despre lipsă de comunicare care, spune el, ar veni “din neacceptarea rezultatului de la alegerile interne”.
“După acea poziție am incercat să vedem impreună de ce ea există. Din păcate, a continuat această comunicare fără argumentare sau fără mandat. S-a terminat luna trecută cu sesizări pentru poziționare contrară și pentru faptul că noi am decis, și comunicatorii, cu privire la problema referendumului, iar dumnealui nu se află pe listă. Statutul USR-PLUS prevede sancțiuni de la avertisment până la excludere. Am luat act de sesizări, vineri, într-o ședință a Biroului Județean. Probabil, la finele săptămânii, va fi prima întâlnire. Se va comunica reclamația domnului Cîrstea, urmând ca dumnealui să aibă un punct de vedere pentru a se apăra. Cred că aceste poziționări vin din neacceptarea unui rezultat.”
Adaugă comentarii