După ultima tragere la sorți, organizată de Tribunalul Buzău, pentru desemnarea ( a patra oară) a președinților de birouri electorale și locțiitorilor acestora, mai multe reclamații au fost adresate Biroului Electoral Județean, unele fiind transmise, mai departe, spre soluționare, Biroului Electoral Central. Soluțiile venite de la BEC nu sunt lipsite de surprize. Astfel, în urma analizării uneia dintre contestații, depusă de formațiunea DEMOS Buzău, prin George Epurescu, a fost respinsă cererea de anulare a ultimei trageri la sorți, însă, s-a dispus ca schimburile pe care unii dintre președinți și locțiitori le-au făcut între ei, să fie anulate. Astfel, BEC dispune:
”Observând și că, din probele administrate în cauză, enumerate anterior, reiese fără echivoc încălcarea dispozițiilor art. 26 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare”
Soluția BEC ia prin surprindere, mai ales că BEJ Buzău se pronunțase diferit, cu privire la același aspect. Într-o declarație pentru Focus Fm, președintele BEJ Buzău, judecător Dumitra Paraschiv arăta că:
”Sunt vizate modificările care au fost efectuate după tragerea la sorți, între locțiitori, având în vedere acordul acestora. S-au făcut cereri pentru că erau mai departe de locul de domiciliu și, întrucât s-au înțeles între ei, au făcut cereri, ele au fost aprobate, s-au făcut aceste modificări. Din punctul nostru de vedere, nu sunt încălcări ale dispozițiilor legale întrucât sunt premise astfel de schimburi, mai ales între persoanele care au calitatea de locțiitor.”
Decizia de a anula aceste schimburi între locțiitori produce o serie de efecte:
- Cei care au făcut schimburi, revin la birourile unde au fost desemnați prin tragerea la sorți. Cei care îi înlocuiseră, trebuie să renunțe. Se fac noi procese-verbale de predare-primire în cadrul birourilor de circumscripție;
- Dacă unii președinți și locțiitori se retrag din această activitate, în locul lor vor fi desemnate alte persoane, însă nu din lista de magistrați, care este deja epuizată. Acest lucru înseamnă că birourile respective vor fi conduse de juriști sau experți din lista AEP.
- În zilele următoare trebuie refăcută lista cu președinți și locțiitori din tot județul Buzău. Cu puțin noroc, va fi cea definitivă.
O chestiune care trebuia lămurită: a fost sau nu vid de autoritate electorală, la Buzău, din cauza anulării tragerilor la sorți.
Pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Biroului Electoral Central s-a aflat și o informare transmisă de PSD Buzău cu privire la efectele create prin anularea succesivă a tragerilor la sorți a președinților de birouri electorale și locțiitorilor acestora.
Informarea arată că între cele patru trageri la sorți nu a existat ”nicio autoritate în materie electorală, deși suntem în perioadă de campanie electorală, fiind stabilite condiții stricte privind desfășurarea acesteia, neexistând o autoritate care să urmărească aplicarea dispozițiilor legale privitoare la alegeri.”
În documentul respectiv se arată și că, în lipsa președinților și locțiitorilor, birourile sunt nefuncționale, iar sesizările și plângerile nu pot fi soluționate.
Ca răspuns, Biroul Electoral Central precizează că:
”Activitatea de secretariat și de asigurare a registraturii birourilor electorale de circumscripție…este asigurată de personalul tehnic auxiliar al acestora, iar analizarea solicitărilor înregistrate se va face ulterior înlocuirii președinților și locțiitorilor acestora.”
Pe de altă parte, alte cinci contestații au rămas spre soluționare la BEJ Buzău. Acestea au fost depuse în ultimele zile, după ultima tragere la sorți. Iată ce a declarat, pentru Focus FM, judecător Dumitra Paraschiv .
”Trei dintre contestații au ca obiect modul de afișaj, cea de a patra o problemă din timpul tragerii la sorți și ultima este o contestație care are ca obiect faptul că nu s-a respectat strict apropierea față de domiciliu a unei persoane care are calitatea de locțiitor”
Adaugă comentarii