Actualitate

Scrisoarea deschisă a unui licean din Buzău: ”Ați ajuns să ocupați aceste posturi datorită profesorilor pe care i-ați avut”

Ciprian Ilie, un tânăr buzoian, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Pedagogic, a decis să susțină public demersul cadrelor didactice. El a postat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă, adresată guvernanților, în care reclamă minusurile sistemului de educație. Acesta susține că de mic copil i s-a indus ideea că doar cu relații și cunoștințe poate reuși în viață, ipoteză pe care a încercat să o demonteze. Însă acum, văzându-și profesorii în stradă, s-a hotărât să iasă în față pentru a reprezenta miile de elevi ce se confruntă cu deficiențele sistemului.

Ciprian face o paralelă cu una dintre operele pe care le studiază pentru bacalaureat, aducând în discuție personajele din “Baltagul” de Mihail Sadoveanu.

„În romanul “ Baltagul” , scris de Mihail Sadoveanu observam cum Calistrat Bogza si Ilie Cuțui îl omoară pe Nechifor pentru a-i lua oile. Soția lui, Vitoria, deține un spirit justițiar si încearcă sa ii facă dreptate soțului ei. Aceasta reușește datorita inteligentei native. Voi oare sunteți Calistrat Bogza si Ilie Cutui??Hmm… cred ca da! Ce vreți? Bani? Ce faceți cu atât de mulți bani?”, a notat Ciprian Ilie pe Facebook.

Tânărul spune că s-a săturat ca drumul său să fie presărat doar cu ofuri și suspine din cauza unui sistem de învățământ deficitar.

Ciprian vede prin ochii profesorilor săi, vede temerile lor și se gândește cum, peste ani, va fi în situația lor. El vrea ca după terminarea Liceului Pedagogic să profeseze, să devină dascăl. Dar, fricile apasă pe umerii săi, se gândește cum, proaspăt absolvent al unei universități de profil, nu va fi capabil să își plătească nici chiria.

Cum aș putea eu să intru în învățământ când dumneavoastră ne oferiți o suma de bani cu care nu iți poți plăti nici chiria!?Vreți sa va zic de banii cheltuiți pe materiale? Știați ca un top de coli costa aproape 40 de lei? Aproape de 2% din salariul pe care un cadru didactic îl are. Sa va amintesc ca ați ajuns sa ocupați aceste posturi datorita profesorilor pe care i-ați avut? Care este respectul față de ei? Sa înțeleg ca pentru dumneavoastră cadrele didactice sunt “bone”?

Tânărul empatizează cu dascălii săi și îi provoacă pe politicieni să trăiască în România cu 2000 de lei.

Să munciți de dimineața până seara și sa vedem daca mai aveți aceeași tragere de inima sa mergeți la serviciu. Sunt ferm convins ca după 3 luni ați renunța, iar daca nu vi se oferă nimic veți lua decizia de a părăsi tara.

Da, exact acesta este motivul pentru care foarte mulți tineri părăsesc tara. Sunt foarte dezamăgit de dumneavoastră si mă rog la Dumnezeu sa va lumineze! Sper sa realizați si sa gândiți foarte bine, deoarece repercusiunile vor apărea in mai puțin de 10 ani, atunci când nepoții voștri nu vor mai avea “ bone”.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

5 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ciprian, nu “datorită” ci “din cauza”! Unii precum Ciolacu, Ciuca, Anisie, Mocanu, Ionela Dobrică sau alte nume pe care le vrei tu și de care spui că ocupă altfel de funcții, nu ar fi terminat niciodată vreo facultate serioasă, cu examene pe “muchie de cuțit ” ținute de niște dascăli competenți, integri și extrem de serioși, într-un sistem de învățământ “sticlă”, ca să citez un clasic în viața! Din păcate, sistemul a fost “stricat” din interior, s-au emis diplome pe bandă rulantă, s-au fabricat doctori în științe și toată lumea s-a complăcut, preferând mocirla! Profesorii culeg acum ceea ce au produs și educat!

  • Datoria publică este 50% din PIB
    In Romania nu se mai produce mai nimic.
    Împrumuturile multe și masive se duc major pe salariile actuale și pe pensii
    Avem un deficit cronic de cont curent
    Balanta comerciala a Romaniei are un deficit așa mare incat și nu-și va reveni. Specialiștii au plecat toți pentru că asta s a dorit când am intrat în U.E. Salarii mici aici, pt politicieni mari, și restul sa părăsească țara.

    Știi cât este o locuință cu 3-4 camere in Germania? Peste 400 mii euro. Verificați singuri.

    De ce nu există bani in capitalism daca se plătesc datoriile publice? Știați de chestia asta? Nu stiați. Cum de au posibilitatea băncile să transforme aurul în cash? Cine le au dat o? Nu acum. Ci de când a început tărășenia cu bancherii și oamenii își duceau aurul sa l țină în bănci. Și bancherii au folosit aurul lor ca sa se îmbogățească fraudulos. Căutați și povestea asta. Cu cât o generație se împrumută de la banca cu atât locuințele pentru viitoarea generație va fi mai scumpă.
    Noi nu știm nimic despre mizeria sistemelor economice și financiare. Suntem ținuți în orb și râdem de needucați. Educații, intelectualii disprețuiesc muncitorii. Wow, super!

    Pot să iasă în stradă toți puberii sa de-a din gura cu ce merita profesorii. Profesorii culți și educați nu vad astfel de probleme ale României? Cine sunt cei care le au produs? Elevii și studenții lor? Monștrii de politicieni de după ’89 care au distrus tot? Care ne au transformat în vasali? Parte din MApN, armata, SRI care au văzut că țara e colonie totala și nu au apărat tara? Ca sa se îmbogățească ei și să stea în funcțiile sus puse?

    Pe politicienii de azi cine i au făcut? Profesorii culți și docți și evoluționiști? Educația înțeleaptă și orientată spre sănătatea capului și a inimii?

    Profesorii pregătesc generații de sclavi. Niste chinuiți intr un sistem social mizerabil de jungla. Ca sa te îmbogățești tu trebuie sa iei de la altii. Banii sunt finiți.
    Zice unul la tv “profesorii au in mana viitorul țării”. Haha !

    Sunteți distruși, nu vedeți? V au distrus cetățeni români cu identitate de monstruleti. Nu ați înțeles?

    Daca oamenii erau sufletește buni, în instituții, sisteme, parlamente, primării etc., nu am fi văzut acum Romania distrusă. Simplu! Dar bine că nu există Dumnezeu și Satana. Pe cel din urmă îl avem chiar aici. Iadul nu exista. Iadul este aici. Noroc că frica va face să credeți că ce am zis este metaforic.

    Moartea și boala se afla in fața voastră, adusa de monștrii de la conducere aliați cu cei de la Bruxelles. Si nu o sa vă salveze nimeni.

    P.S. Inflația in Venezuela era de 234% in 2022. Cine i a băgat initial în criza? SUA. Căci președintele Venezuelei nu a vrut să mai fie vasal. Sunt profesori în Venezuela care dorm in cimitire.
    Dar ce frumos că SUA este prezentată ca o salvatoare a statelor, “tărâmul făgăduinței” in vreme ce doar Rusia e criminala. SUA a invadat 80 de state după al doilea război mondial sub diverse pretexte. Știați? Ea a avut voie că și a dat singura.

  • De ce nu vorbiti de bulingul din școală de către profesori, pentru a face meditatii cu ajutorul dirigintei si al elevului .( protejat )
    Cum este posibil ca un elev sa aiba nota 10 pe linie, iar la capacitate sfarsitul clasei a 8 a sa ia sub nota 9.00 , acest elev a beneficiat de bursa de merit, nu ai luat peste 9.00 la capacitate, trebuie să dai banii inapoi( pentru clasele 5-8), nu cumva se prejudiciaza statul cu buna stiinta de catre inter pusi ( pilosii) …., în condițiile în care se fac contestații de 5-10 sutimi!!!, pentru a intra la un liceu bun….
    Sunt de acord cu mărirea salariilor .de 120%
    Nu ne umiliți copii la ore, nu ne injositi copii la ore!!!!.
    Vrem respect reciproc…
    Multumesc!

  • Ați ajuns să ocupați aceste posturi datorită profesorilor pe care i-ați avut. Corectă afirmație, dar nu în sprijinul profesorilor. Dovada că profesori nu au fost capabil să educe, să pregătească generația viitoare.

  • Înțeleg foarte bine nevoile învățătorilor și profesorilor, deoarece și eu ma lovesc de aceleași lipsuri și probleme financiare, dar nu pot sa nu ma intreb de ce protestul este doar pentru mărirea salariului și nu pentru reformarea învățământului în urma căruia elevii sa dobândească cunoștințe, cu ajutorul cărora sa se poată integra rapid într-o societate emergenta cum este cea a României. Am 40 de ani de munca, lucrez la o firma particulara la departamentul de Logistica și am un salariu de 2900 Lei Net pe luna. La privat nu ai Sindicat care sa poată demara acțiuni revendicate, asa ca va intreb: – Noi cei care lucram la ” Privat” și care avem la locul de munca cel puțin performante minime cerute de către Angajator, nu suntem în postura acelor profesori care chiar își fac treaba bine la catedra?

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian