Se anunță o iarnă extrem de grea, cu scumpiri în lanț și cu facturi uriașe. Prețul gazelor și al electricității a crescut semnificativ, ceea ce va duce la o explozie a costurilor pentru încălzirea locuințelor. Ca și cum nu era de ajuns, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire mai primesc o lovitură. Prețul gigacaloriei va crește cu nu mai puțin de 52%, ajungând la 880 de lei. Deocamdată nu se știe cât va plăti populația din acest preț, și cât va fi subvenția acordată de Primărie, dar scumpirea este certă. Un proiect de hotărâre care prevede negru pe alb majorarea prețului gigacaloriei se află în dezbatere publică. Timp de 30 de zile se va afla în dezbatere, pentru ca apoi să fie supus votului în Consiliul Local Municipal. Între timp, noul preț va trebui aprobat și de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
Indiferent ce preț vor plăti buzoienii care au rămas racordați la sistemul centralizat de încălzire, majorarea îi va afecta serios. Mulți dintre ei, oameni în vârstă, fără posibilitate de a-și monta surse independente de încălzire, ar putea ajunge să nu mai poată plăti căldura, strângând factură după factură, a atras atenția la Focus Tv Mihai Mereuță, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.
“Eu nu cred că în condițiile în care energia electrică se scumpește, gazul e la cer, o veste că am mări cu 52% prețul gigacaloriei ar putea fi dată oamenilor, nici nu cred că ar îndrăzni cineva să afișeze așa ceva. Dacă te poți uita în oglindă și poți spune unui cetățean care și-așa stă în condiții grele, marea majoritate în blocuri nereabilitate termic, cu consumuri mari energetice, cu ajutoare de încălzire care se află la coada Europei, vă dați seama că dacă îi mai spui că îi mărești cu 52% costurile de încălzire, nu, nu se poate accepta așa ceva.”
Cum se anunță o iarnă foarte grea, persoanele cu venituri reduse trebuie ajutate pentru a putea plăti facturile la căldură, mai spune Mihai Mereuță.
“Aștept să văd Ordonanța aceea de urgență cu compensarea facturilor la energie. Acest lucru trebuie să fie suplimentar față de ceea ce se întâmplă pe partea de ajutoare. Trebuie să-i ajutăm și să înțelegem că nu 10 lei înseamnă ajutor. La sumele astea care se anunță, măcar cu jumătate sau peste jumătate ar trebui sprijinit omul pentru a putea plăti așa ceva. În cel mai fericit caz se discută despre dublări la gaz, de exemplu, în cele mai fericite rețete, la energie electrică la fel.”
În această iarnă, în contextul valului de scumpiri uriașe, autoritățile centrale vor să vină în sprijinul românilor prin două modalități: persoanele cu venituri foarte mici ar urma să beneficieze de prevederile Legii consumatorului vulnerabil iar toți ceilalți consumatori ar trebui să fie ajutați prin compensarea facturilor la energie, o decizie în acest sens nefiind încă luată.
La o evaluare a acestor variante, Asociația Energia Inteligentă trage un semnal de alarmă și spune că ar urma să fie favorizate, de fapt, persoanele cu venituri ridicate și nu cei care chiar au nevoie de ajutor.
“Majoritatea consumatorilor vulnerabili din România se găsesc în intervalul indicat cu roșu în tabel, adică urmează să primească între 25-100 lei pe lună ajutoare bănești conform Legii Consumatorului Vulnerabil, ceea ce le acoperă în medie, între 3-11% din facturile de gaze pentru o casă și între 6-23% din facturile de gaze pentru un apartament cu 2 camere. De precizat că aceștia urmează să achite în iarnă cca. 880 lei/lună (în plus cca. 360 lei/lună față de anul 2020) pentru factura de gaz la o casă și cca. 440 lei/lună (în plus cca. 180 lei/lună față de anul 2020) pentru factura de gaz la un apartament. În conformitate cu proiectul de OUG privind subvenționarea consumatorilor de gaze, alții decât cei vulnerabili, acestora li se va achita 25% din contravaloarea facturii de gaze (exclusiv TVA), ceea ce face ca un consumator de gaze, indiferent de cât câștigă, să beneficieze de situația în care locuiește într-o casă, de cca 220 lei/lună sau cca 110 lei/lună dacă locuiește într-un apartament de 2 camere.”
Adaugă comentarii