Actualitate

Se îngroașă gluma cu terenurile din Orizont. Dezvoltatorul deschide acțiune în instanță, consilierii municipali, avertizați că ar putea fi puși să plătească individual

O notificare transmisă, la jumătatea lunii trecute, de dezvoltatorul cartierului Orizont, consilierilor locali municipali, a creat deja temeri printre aleși. Demersul este unul juridic care precede o acțiune în instanță pe care societatea CONCAS urmează să o inițieze. Notificarea arată că , în termen de 30 de zile de la data de 11 august 2021,  municipalitatea (reprezentată la nivel legislativ de Consiliul Local Municipal) poate să achite suma de 54.779.095,04 lei (echivalentul a 11.156.638,50 euro) reprezentând valoarea de circulație a locuințelor din cartierul Orizont pentru care s-a blocat vânzarea terenurilor, sau, a doua variantă, să vândă către CONCAS terenurile, la prețul pe care îl aveau acestea înainte de ridicarea construcțiilor.

Ambele propuneri pun consilierii locali în imposibilitatea unei decizii pentru că, de circa trei ani, problema terenurilor de sub casele din cartierul Orizont, întâmpină un blocaj. Rezultată din diversele opinii juridice, părerea asumată de actualul Consiliu Local Municipal este că nu se știe cui aparțin terenurile respective și că, prin urmare, Primăria Buzău nu le poate vinde.

Istoricul acestui blocaj este amplu având ca punct de pornire dosarul în care fostul primar Constantin Boșcodeală, dar și reprezentanți ai OCAOTA și SCDL au fost condamnați penal pentru modul cum primăria a preluat 33  de hectare pe care s-a construit, ulterior, cartierul  Orizont. Instanța a anulat procesul-verbal de preluare, nu însă și actele subsecvente, astfel că atât documentele de proprietate ale Primăriei Buzău, cât și actul de asociere în participațiune dintre Primărie și Concas au rămas în vigoare. Mai departe, a început un lung șir de dispute juridice, în care s-au interpus și reprezentanții Instituției Prefectului, dar și alte instituții, fără ca cineva să poată lămuri cui aparțin, de fapt, în clipa de față, terenurile din cartierul Orizont.

Spre exemplificare, un răspuns oficial al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că terenurile aparțin Municipiului Buzău, situație contrazisă, însă, de o soluție pronunțată de Tribunalul Buzău care arată că ”terenul în discuție face parte din domeniul public al statului…Drept urmare, refuzul municipiului Buzău de a proceda la prelungirea contractului, pe acest motiv, este unul justificat, nefiind proprietarul terenului.” Această soluție a fost atacată cu recurs, iar pentru lămurirea definitivă a situației, este așteptat, în prezent, un verdict al Curții de Apel Ploiești, unde se judecă dosarul.

Între timp, însă, constructorul, nu mai este dispus să aștepte nicio explicație și vrea să intenteze, pe cale civilă, o acțiune în Justiție. Notificarea transmisă recent consilierilor tine loc de plângere prealabilă, adică de etapa premergătoare deschiderii unui proces. Aleșii locali nu se simt confortabil după primirea notificării, stare care transpare și din declarațiile făcute atât în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local, cât și la solicitarea șansanews.ro.

În plenul CLM de joi, consilierul Constantin Florescu a avertizat că aleșii ar putea ajunge în situația de a plăti taxa de timbru pentru acțiunea pe care CONCAS o va deschide:

”Nu întâmplător am fost chemați în judecată fiecare consilier în parte. Să zicem că, până atunci, vom avea o situație, în care să putem vinde terenurile. În momentul în care această acțiune civilă este primită de justiție, ea trebuie să fie timbrată. Taxa de timbru este foarte mare, în mod sigur CONCAS are de unde să o plătească. Nu există varianta să piardă pentru că lucrurile sunt foarte clare: CONCAS a construit acolo în baza autorizațiilor emise de primărie, e constructor de bună credință… Vor fi cheltuieli de judecată pe care, odată plătite, noi, consilierii, riscăm să le achităm…Am ajuns aici din cauza incompetenței și corupției!”

Un calcul simplu arată că, calculată la valoarea imobilelor invocată în notificare, taxa de timbru ar fi de 655.714,23 lei, sumă care ar urma să se împartă în mod egal, în cazul executării individuale a aleșilor locali. Perspectiva este una care îi îngrijorează pe consilierii majoritari și minoritari, deopotrivă, astfel că, inclusiv în ședința de astăzi s-au făcut noi propuneri de deblocare a situației.

”Dacă la Oficiul de Cadastru terenul figurează ca fiind al Primăriei Buzău, că așa reiese din extrasele de carte funciară, cu ce ne împiedică să vindem aceste terenuri? Iar, dacă apar alți proprietari, dăm banii ADS-ului sau SCDL-ului…se transferă aceeași sumă. Deocamdată, municipalitatea este proprietar, așa arată extrasele.” a fost propunerea venită din partea consilierului PMP Silviu Roșioru.

Primarul Constantin Toma a expus, încă o data, punctul de vedere al Executivului Primăriei, conform căruia trebuie așteptată decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești.

O soluție care este așteptată și de ceilalți membri ai CLM, aflați acum cu securea unui proces deasupra capului.

”Vă gândiți că nu mi-a picat bine când am primit-o (n.r. – notificarea), necesită să apelez la un avocat, să văd cum trebuie să privim problema. Ca mod de apărare, cred că trebuie să existe instituții ale statului care să lămurească al cui este terenul. Și Instituția Prefectului ar trebui să fie mai fermă și să spună clar cum stau lucrurile în acest caz. Domnul primar a spus că, după 29 septembrie, când instanța se va pronunța, se va lua o decizie clară. Apoi, dacă vom avea o certitudine că terenul e al primăriei, putem iniția noi (consilierii PNL și ceilalți care fac opoziție în CLM) un proiect pentru vânzarea acestor suprafețe.” a declarat Florin Sangiu, consilier PNL.


La rândul său, consilierul USR PLUS Irinel Cârstea a explicat, pentru sansanews.ro, că inițiativa prin care a încercat să mențină decizia municipalității de a vinde terenurile, a fost respinsă la vot, fiind invocat același argument așteptat de la instanța de la Ploiești:

”Nu am fost suprins de această notificare, reprezentantul legal al SC Concas ne-a adus la cunoștință faptul că ne va chema în instanță, autoritățile publice, dacă nu se vor respecta legile in vigoare. …În urma analizei documentelor avute la dispoziție, am hotărât să inițiez, împreună cu mai mulți colegi consilieri, un proiect de hotărâre înregistrat și susținut în plenul Consiliului Local,  proiectul HCL nr. 66/22.03.2021 pentru revocarea  HCL nr. 257/23.11.2020 care a revocat HCL nr. 226/16.09.2020 si HCL nr. 227/16.09. S-a votat și hotărât retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței CL până la luarea unei hotărâri/decizii definitive a instanței de judecată. Pentru a stinge acest litigiu, apreciez necesitatea și oportunitatea adoptării unor noi HCL și voi susține găsirea unor noi soluții în funcție de actele normative care ne pot permite inițierea și adoptarea unor noi proiecte de hotarâre care să închidă litigiul dintre Municipiul Buzău și SC CONCAS S.A., prin punerea în aplicare a prevederilor contractului încheiat între cele două entități.”

În cealaltă tabără, a majorității, lucrurile par a fi asumate.

”Cred că în momentul în care ne-am asumat să ajungem pe unul din scaunele din CLM ne-am asumat și lucrurile, și bune, și mai puțin bune, care se întâmplă în Consiliu și în oraș. Am primit și eu notificarea, la fel ca și ceilalți colegi din Consiliu, nu am ce să comentez. Așa cum știți este un proces în derulare și, până când se termină, niciunul nu-și poate da cu părerea.” a declarat Teodor Cojocaru, consilier PSD.

Acesta a adăugat și că  nu crede că se va ajunge la angajarea răspunderii materiale a aleșilor:

”Vom vedea, la soluționare, ce se va întâmpla, dar nu cred că se va ajunge acolo. E un subiect vechi, cred că ar trebui și cei care au aprobat, la vremea respectivă, să fie în fața judecătorilor. Eu nu cred că se va ajunge la un proces, cred că se va ajunge la un consens, eu îmi doresc să se ajungă la un consens pentru că, deja, problema cea mai mare este la locuitorii din cartier care stau acolo și nu pot cumpăra terenurile.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian