Actualitate

LIVE TEXT: Se întâmplă ACUM! 300 de refugiați ucraineni sunt așteptați la Buzău

UPDATE ORA 18.00: Fiecare dintre refugiații ucraineni care au ajuns la Buzău trăiește o adevărată dramă, la fel cum se întâmplă cu întreaga țară pe care au părăsit-o de frica războiului. Printre cei circa 300 de refugiați se numără și un adolescent de 16 ani din Odessa, care de două zile și două nopți e pe drumuri. La noapte va dormi, pentru prima oară de când a început războiul, în liniște, fără teama de bombardamente. Războiul l-a prins în Kiev, a trăit în buncăre câteva zile, dar acum, ajuns în România, a zâmbit pentru prima oară după atâtea zile, pentru că se simte în siguranță. Din păcate, el a venit în România doar cu mama sa, pentru că tatăl lui a rămas în Ucraina, să-și apere țara de invadatorii ruși.

UPDATE ORA 17.20: Refugiații ucraineni au ajuns la Sala Sporturilor. Aici vor fi înregistrați, în vederea repartizării ulterioare. Pentru că urmează o perioadă bună de așteptare, voluntarii Crucii Roșii le împart sandwich-uri și apă.

UPDATE ORA 17.00: Cetățenii ucraineni, printre care foarte multe mame cu copii, sunt îmbarcați în autocarele care îi vor duce la Sala Sporturilor. De aici, după triaj, vor fi repartizați la cazare. Refugiații vor fi cazați în hotelurile din municipiul Buzău, în internate școlare și la un hotel din Sărata Monteoru.UPDATE ORA 16.49: Refugiații ucraineni care vor rămâne la Buzău coboară din tren, ajutați de forțele MAI prezente în gară:

UPDATE ORA 16.40: Trenul în care se află refugiații ucraineni a ajuns în Gara Buzău

UPDATE ORA 16.25: Zeci de angajați ai instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizați în Gara Buzău, unde urmează să ajungă, în scurt timp, trenul care aduce de la Iași circa 300 de refugiați ce vor rămâne la Buzău. Mai multe autocare și microbuze așteaptă să preia refugiații ucraineni. Aceștia vor fi transportați la Sala Sporturilor, unde se va face triajul epidemiologic al cetățenilor ucraineni. De acolo, aceștia urmează să fie repartizați în spațiile de cazare amenajate în Buzău.

TEXTUL INIȚIAL: Aproximativ 300 de cetățeni din Ucraina sunt așteptați să ajungă astăzi de la Iași la Buzău. Vestea a băgat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință, astfel încât la preluarea refugiaților totul să fie pregătit.

Deocamdată nu se știe exact de unde vin refugiații, dar s-a apelat la județul Buzău pentru a-i adăposti temporar pe cetățenii ucraineni având în vedere numărul mic de persoane care au ajuns aici până acum. Asta în timp ce județele de graniță nu mai fac față valului de refugiați. Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, a explicat, pentru Șansa News, ce se va întâmpla în orele următoare:

De altfel, autoritățile din Buzău se așteptau la o astfel de solicitare, în condițiile în care situația din Ucraina e tot mai gravă, iar numărul oamenilor care fug din calea războiului crește de la o zi la alta.