Actualitate

Se întâmplă de azi! Ce e obligatoriu să știi dacă mergi la restaurant sau la fast-food

Începând de azi, toate unitățile de alimentație publică și restaurantele sunt obligate să afișeze ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc. Pe 15 martie, care este și Ziua mondială a drepturilor consumatorilor, intră în vigoare un ordin al președintelui ANPC, care stabilește această obligativitate. Ordinul respectiv ar fi trebuit să intre în vigoare încă din decembrie anul trecut, dar aplicarea lui a fost amânată pentru a le da timp operatorilor din HoReCa să se pregătească, astfel încât toate informațiile să poată fi incluse în meniuri.

ANPC a explicat că acest ordin a venit din necesitatea ca toți consumatorii să știe ce comandă, la fel cum, atunci când merg la cumpărături, citesc etichetele pe care se regăsesc toate informațiile necesare pentru a decide dacă vor cumpăra sau nu un produs, în funcție de ingredientele folosite la fabricarea lui.

”Dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, pe etichetele acestora, iar consumatorul le poate citi și cunoaște toate aceste detalii, atunci când cumpără un produs din magazin, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. Cu atât mai mult cu cât, în alimentația publică, operatorul economic achiziționează produse sau materii prime pe a căror etichetă sunt stipulate aceste informații, dar consumatorul este privat de dreptul de a le cunoaște, produsul nefiindu-i servit cu ambalaj, desigur. În acest fel, prin afișarea în lista meniu a acestor date despre produs, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul.

De exemplu, părinții, care din ce în ce mai des iau decizia, în ultima perioadă, de a citi cu atenție eticheta produsului pe care îl aleg pentru a-l cumpăra și așeza pe masa familiei, evită din ce în ce mai insistent să achiziționeze produse alimentare care au un aport crescut de aditivi și alte produse chimice. De aceea, este imperios necesar ca, în acest context, ei să aibă acces și la informațiile corespondente ale produselor finite din unitățile de alimentație publică, pentru a putea comanda, știind exact ce vor mânca”, explică ANPC într-un comunicat de presă.

Ordinul vizează următoarele categorii de unități de alimentație publică: restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.), braserii, pizzeria, berării, baruri, cafenele, fast-food, inclusiv drive-in, unități tip bufet,rotiserii, unități cofetărie, patiserie, ceainării, terase/grădini de vară, unități pentru organizare evenimente.

Mai multe detalii despre informațiile care trebuie să se regăsească de azi în meniurile unităților de alimentație publică găsiți AICI.