Actualitate Social

Se întețesc scandalurile iscate de la platformele de gunoi îngropate. Cascadorii râsului printre blocuri

Amenajarea rampelor de gunoi cu containere îngropate pentru extinderea acestui mod de colectare a gunoiului provenit de la blocurile din municipiu, iscă tot felul de situații conflictuale apărute între muncitori și locatari, cu toate că deciziile sunt luate din birourile Palatului Comunal.  De acolo ar fi trebuit să existe și inițiativa unor discuții înaintea apariției buldozerelor, dar cum nici în al doisprezecelea ceas funcționarii de la Serviciul Gospodărire Urbană nu se sinchisesc prea tare să ofere lămuririle necesare, tensiunile trenează, poziționând locatarii și municipalitatea pe baricade diferite.

Redacția șansanews.ro a primit, în ultimele săptămâni, mai multe sesizări referitoare la situații care provoacă nemulțumirile locatarilor. În unele cazuri, opoziția oamenilor a fost atât de puternică încât angajații firmei Troia, desemnată să sape gropile și să îngroape containerele de gunoi, s-au văzut nevoiți să oprească lucrările până la clarificarea situației. Au fost și situații în care la locul lucrărilor au fost chemați polițiștii care, pentru a detensiona situațiile, i-au condus pe reprezentanții locatarilor la sediul Primăriei Buzău unde se află și informațiile, și documentele care stau la baza lucrărilor.

Iată, în cele ce urmează, doar două situații care arată că locatarii au avut dreptate să se revolte, iar revolta lor a condus la întreruperi ale săpăturilor.

Pe strada Bistriței, amenajarea a început cu săpături vis-à-vis de Comisariatul Militar. Locatarii celro trei blocuri pe care ar urma să le deservească platform s-au arătat nemulțumiți și au început să pună întrebări. Solicitările au ajuns la Primăria Buzău de unde nu au venit, deocamdată, răspunsuri, dar s-au oprit lucrările. Între timp, groapa deja săpată a fost împrejmuită, iar pe gard a fost amplasat un panou care informează că lucrările încep pe….16 august. Dacă panoul conține datele din autorizație, întrebarea este cum a fost săpată groapa anterior datei prevăzute în documente.

La o stradă distanță, în spatele grupării de blocuri de pe Bucegi, în vecinătatea Liceului de Artă, este o situație și mai halucinantă. Muncitorii au săpat groapa, dar s-au trezit cu locatarii revoltați care au explicat că amplasamentul este altul. Consultarea documentelor de la Primăria Buzău a dovedit că oamenii aveau dreptate, așa că miercuri, muncitorii săpau de zor o groapă nouă și munceau să o acopere pe prima.


Ca să nu mai existe nicio altă discuție, pe panoul privind amenajarea de șantier nu a mai fost trecută data începerii lucrărilor.

Dinspre Primăria Buzău nu vin lămuriri. Cert este că, în unele cazuri, opoziția locatarilor a dus la regândirea unor soluții care au fost agreate de ambele părți. Conflictele ar putea continua, însă, mai ales că lucrările sunt abia la început, dacă nu va exista și disponibilitatea unui dialog. De fapt, de aici izvorăsc cele mai multe situații conflictuale.

”Nu trebuie cetățeanul să facă pe polițistul cu primăria. Normal ar fi fost ca primăria să vină, este și interesul lor. Vino în mijlocul cetățenilor, stai de vorbă cu ei, consultă-te! Atunci oamenii vor înțelege că nu sunt interesați doar să taie panglici la obiective, ci să fie un serviciu util.  Oamenii au înțeles, ei coboară de la etajul 8 să ducă gunoiul, deci au înțeles o măsură dură. Oamenii sunt înțelegători și acceptă, dar consultă te cu ei înainte, nu –i pune sub geam , nu –i desființa locul de parcare și nici pe cel de joacă!” explică Mihai Mereuță, președinte Liga Habitat, arătând cum s-au desfășurat lucrurile în alte orașe.

În absența consensului, oamenii apelează la inspectorii în construcții, așa cum a fost cazul lucrării de pe strada Bistriței:

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian