Actualitate

Se opresc ninsorile, crește riscul de formare a poleiului. Trucuri anti-alunecare

FOTO ARHIVA

După o zi de iarnă autentică, în care a nins aproape în toate zonele județului, precipitațiile se opresc. Va mai ninge slab în prima parte a nopții, pentru ca apoi ninsorile să înceteze. Însă, un alt fenomen va fi în prim plan, și anume poleiul. La noapte, spun meteorologii, temperaturile vor fi cu minus, așa că nu este exclus să se formeze polei.

“În această noapte, în județul Buzău, temperaturile vor fi negative, adică în general cuprinse între minus 3 și minus 1 grad, prin urmare cel mai probabil solul va îngheța. Vor mai fi precipitații acum, în primele ore, pentru că spre dimineață dispar iar mâine, poimâine, răspoimâine puțin probabil să mai fie, cel mult din cauza ceții care de la o zi la alta ar putea să fie pe suprafețe tot mai mari, ar putea apărea ceva burniță sau o fulguială foarte slabă. Ce a fost mai greu a trecut,  deși a fost o zi de iarnă, nimic spectaculos. La noapte, având în vedere că temperaturile vor scădea sub zero grade, există risc de formare a poleiului”, a anunțat la Focus Tv, meteorologul de serviciu de la ANM, Meda Andrei.

Pentru a nu avea parte de incidente neplăcute, în cazul în care la primele ore ale dimineții trotuarele vor fi acoperite cu gheață, medicii ortopezi ne sfătuiesc să mergem cu pași mărunți și să fim atenți la încălțămintea pe care o purtăm.

“În caz de polei, ideal ar fi să evităm ieșirea din casă. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să purtăm încălțăminte adecvată, cu talpă antiderapantă sau ceva adăugat peste talpă, pe vremuri erau acele șosete dar nu mai există, nu mai dorește nimeni așa ceva, în schimb există în majoritatea magazinelor mari de încălțăminte niște curele cu niște crampoane și se pot adapta pe aproape orice încălțăminte. Mersul cu atenție, fără să ținem mâinile în buzunare. Mulți pacienți vin la spital cu traumatisme ale feței și ale capului din cauza mâinilor în buzunare, nu apucă să se ferească, să pună mâinile în față, o entorsă de gleznă fiind mai ușor de manageriat decât un traumatism cranio-facial cu fractură de piramidă nazală sau cu leziuni la nivelul dinților. Dacă totuși se întâmplă și avem fractură membru inferior, cel mai bine este să rămânem acolo și să cerem ajutorul salvării pentru că ei știu cel mai bine să imobilizeze o fractură”, a declarat medicul Dragoș Porumb.

Persoanele în vârstă, cele care se aleg cu leziuni grave și care se vindecă mai greu caz că alunecă pe gheață, ar trebui să se deplaseze cu mare atenție și să folosească diverse dispozitive pe care să se sprijine în caz de nevoie.

“Un baston metalic sau cu un vârf de cauciuc este o opțiune bună, poate ajuta destul de mult la deplasare persoanele în vârstă. Cel mai sigur este să meargă încet, cu pași mici și să-și pună pe talpă ori curele antiderapante, ori clasicul ciorap.”

Etichete

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian