Autoritățile reiau proiectul de punere în valoare a Iazului Morilor. După ce recent a fost inaugurat parcul cu același nume, municipalitatea vrea să reia demersurile pentru preluarea canalelor de apă care traversează municipiul astfel încât Iazul Morilor să fie scos la suprafață și pus în valoare, așa cum s-a dorit încă de la început.
Într-o intervenție în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat reluarea acestui proiect. Pentru început, o solicitare va fi înaintată ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în vederea transferului în proprietatea municipiului Buzău a canalelor de irigații aflate în prezent în administrarea ANIF, dar care nu mai sunt utilizate în totalitate.

“Continuăm proiectul Iazul Morilor. Lucrez la o nouă adresă către actualul ministru al Agriculturii. Îi cer domnului ministru Chesnoiu să transfere gratuit în proprietatea municipiului Buzău cele 20,3 ha din care 5,4 ha sunt pe sub municipiul Buzău, intră pe la rondul din nordul orașului și traversează municipiul până în zona stației de epurare. Pentru că în acest moment este folosit doar parțial, se mai irigă doar câteva sute de hectare, a ajuns o groapă de gunoi care vara, când se introduce apa din râul Buzău, este o groapă umedă iar dincolo de Buzău, această groapă foarte lungă, pe kilometri întregi este goală”, a declarat primarul Constantin Toma.
Un astfel de demers a mai fost inițiat în anul 2019 însă nu a putut fi dus până la capăt. Ulterior, s-a încercat inclusiv amenajarea canalului printr-o finanțare în cadrul PNRR, însă canalele de irigații nu au fost prinse în finanțarea europeană.
“În 2019 am făcut aceeași adresă către domnul ministru Petre Daea dar la două luni a picat Guvernul PSD și, implicit, și acest proiect. Am avut discuții și cu domnul Petre Daea, și cu actualul director general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, domnul Constantin Ștefan, ei ne propuseseră ceva, în condițiile în care domnul ex-ministru Oros nu voia să facă acest lucru, și intenționam să fac o asociere cu ANIF în condițiile în care, atenție, s-ar fi făcut finanțarea prin ANIF de către Comisia Europeană. Din păcate, irigațiile nu au fost finanțate prin PNRR chiar dacă Franța a făcut acest lucru.”
Acum, autoritățile reiau proiectul. Odată ce vor prelua canalul de la Ministerul Agriculturii, acest obiectiv ar urma să fie amenajat și readus la viață, așa cum a fost el în urmă cu zeci de ani. Una dintre propuneri este ca apa de ploaie să fie colectată și transportată în iaz, astfel încât acesta să fie plin tot timpul anului.
„Noi încercăm să folosim acest iaz al morilor inclusiv pentru ce a fost folosit sute de ani. Atunci când Buzăul era inundat, se bloca acest iaz la intrare în oraș cu coceni, cu ce găseau atunci buzoienii și cu sapa se ducea apa din inundații ori în iaz, ori spre Crâng. Încercăm să ducem apa de ploaie în Iazul Morilor iar acesta să fie plin tot anul, folosind diferite stăvilare. ”
Iazul Morilor este atestat documentar din septembrie 1525.
Recent, municipalitatea buzoiană a întocmit un proiect pentru scoaterea la suprafață, pe strada Frăsinet, a iazului, vechi canal de irigații, și amenajarea unei zone de promenadă, cu terase, cafenele și multă verdeață. Proiectul prevedea amenajarea unui iaz cu o adâncime de 1,50 de metri conectat la canalul de irigații Iazul Morilor, printr-un sistem hidrotehnic, pe care să fie amplasate mori precum cele din trecut regăsite pe tot firul de apă.
Detalii despre proiectul inițial, AICI.
Pina a se trece la varianta extinsa ar trebui recuperati banii alocati pentru acele lucrari fiindca e evident ca acei bani nu se regasesc in ceea ce s-a realizat acolo;