Agresivitatea valului patru al pandemiei a dat peste cap activitatea în toate spitalele, iar primii care au fost nevoit să facă față valului de pacienți sunt cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe . De exemplu, doar astăzi, la UPU Buzău sunt internați 31 de bolnavi. Presiunea se simte în continuare chiar dacă , în statisticile din această săptămână reiese o ușoară scădere a numărului cazurilor noi. Din păcate, printre persoanele confirmate la fiecare 24 de ore se regăsesc în continuare atât bolnavi la a doua infectare cât și persoane vaccinate care au contractat virusul. Posibilitatea reinfectării sau a îmbolnăvirii după imunizare prin serul antiCOVID este explicată de Adrian Zoican, medicul șef UPU Buzău, prin faptul că tulpina Delta este mult mai contagioasă, iar acum virusul se transmite de zeci de ori mai repede.
”Din cauza mutației virusului Delta a crescut contagiozitatea și dacă înainte timpul de expunere era de 15 minute, acum în câteva zeci de secunde virusul se transmite. Deci dacă într-o încăpere au fost persoane care sunt suferinde și au eliminat aerosoli care conțin acest virus chiar dacă au părăsit încăperea dacă la scurt timp a venit o persoană care nu are imunitate, adică nu a trecut prin boală sau nu are vaccinul, riscul de a se îmbolnăvi este foarte mare”, a spus Adrian Zoican.
Medicul Zoican explică și când crește riscul de îmbolnăvire pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală.
”Acest lucru este posibil în locurile aglomerate, în magazine, la locul de muncă, acolo unde, în spații închise, își desfășoară activitatea un număr mare de persoane și unde crește probabilitatea de a se îmbolnăvi. În aceste locuri, chiar și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi pentru că se expune foarte mult timp într-o atmosferă care este infestată cu acest virus. Și chiar dacă are imunitate, din cauza concentrației foarte mare de virus în aerosoli sau pe obiecte, se poate îmbolnăvi” a explicat șeful UPU Buzău.
În aceste condiții, medicul revine cu recomandările, care de altfel, au fost făcute încă de la debutul pandemiei dar care, din păcate, de multe ori sunt încălcate sau nu sunt respectate ca la carte.
”Deci este recomandat să aerisim încăperile, să evităm contactul, aglomerațiile și dacă stăm mult într-o încăpere să purtăm mască, să dezinfectăm mâinile, să păstrăm distanța”, a spus Adrian Zoican.
Pe de altă parte, medicii au arătat că persoanele vaccinate chiar dacă se îmbolnăvesc dezvoltă forme ușoare de boală, mulți dintre ei putând să se trateze acasă, sub supravegherea medicului de familie, fără să fie nevoie de internare.
Adaugă comentarii