Actualitate

SENATORUL PNL, VLAD PUFU, ÎN DISPUTA SPITAL MUNICIPAL VS. SPITAL JUDEȚEAN: “Ce ne împiedică pe noi, acum, să nu mai lăsăm pacienții să aștepte ore lungi la Urgențe și apoi să fugă disperați la București?” (video)

Realizarea unui nou spital în Buzău este o necesitate, fără discuții, și o nouă unitate  trebuie susținută de toate forțele politice din județ, însă, un astfel de proiect are nevoie de timp. Dar, până atunci, actualul Spital Județean, cea mai mare unitate spitalicească din județ, unde se tratează toți buzoienii, întâmpină probleme care nu mai trebuie lăsate să treneze. Avertismentul a fost transmus public de senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, în contextul discuțiilor din ultima perioadă, pe tema realizării unui spital municipal.

Prezent în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, senatorul PNL a subliniat că nevoia unui nou spital, modern, în care buzoienii cu probleme de sănătate să aibă parte de tratamente și condiții specifice anului 2021, este de netăgăduit, dar că lucrurile nu sunt deloc simple precum par.

“Trebuie să începem să ne detașăm de viața virtuală și să facem lucruri concrete. Proiectul unui spital municipal este susținut de toată lumea pentru că este nevoie mai mult decât oricând în sistemul de sănătate buzoian de un astfel de obiectiv care să satisfacă cerințele și nevoile actuale ale buzoienilor. Dar, de aici și până la a se înfăptui un astfel de proiect, este cale lungă.”

Senatorul Vlad Pufu arată că pe cât de necesar este un spital construit de la zero, pe atât de complicat este drumul până la realizarea unei astfel de investiții care presupune, pe lângă finanțare, trecerea unor ani buni, timp în care pacienții au nevoie de tratamente și investigații medicale complexe pe care trebuie să le primească în actualele spitale. De asemenea, un nou spital presupune și găsirea unor soluții la alte probleme, cum ar fi deficitul de medici.

“Ce dorim să avem, spital municipal sau județean? Dacă se dorește un spital municipal, atunci ne punem problema cine finanțează un astfel de spital? Are capacitatea Primăria Buzău să finanțeze spitalul? Nu ridicarea lui, ci susținerea activității ulterioare. În plus, se va înregistra un exod al medicilor de la Județean, la noul spital. Ce pacienți vor avea acces la spitalul municipal?”

Senatorul de Buzău, Vlad Pufu, a subliniat că prioritatea zero în prezent este rezolvarea de urgență a tuturor problemelor care trenează de ani buni la Spitalul Județean.

“Ce ne împiedică să punem la punct Spitalul Județean și să-l facem funcțional la nivelul cerințelor actuale? Acolo sunt niște probleme care nu țin de finanțare, ci de modul de gestionare. Ne pleacă medicii în mediul privat. În week-end nu sunt gărzi pe anumite specializări.”

Iar șirul problemelor de la Spitalul Județean Buzău nu se oprește aici, mai spune senatorul PNL, Vlad Pufu.

“Noi lucrăm după anumite coduri de urgență. La Buzău au devenit codurile disperării, s-au reinventat total, nu reușesc să aducă oameni în sistem și atunci se încalcă toate procedurile.”