Momentul începerii noului an școlar, în plin val patru al pandemiei, și pe o pantă ascendentă a cazurilor noi de infecție cu SARS-CoV-2 îi fac pe specialiștii din Sănătate să revină cu regulile ce trebuie respectate atât pe drumul către școală cât și în sălile de curs. Mai exact, medicii vorbesc despre aceleași măsuri ce au fost recomandate încă de la debutul pandemiei, respectiv portul măștii și spălarea și dezinfectarea mâinilor, iar în sălile de clasă aerisirea frecventă a spațiilor precum și păstrarea unei distanțări fizice.
”Trebuie să păstrăm în continuare cel puțin măsurile minime pe care le putem lua împotriva răspândirii noului coronavirus: purtarea măștii, dezinfectarea locurilor, aerisirea locurilor, iar în caz de tuse, strănut, persoană să-și acopere nasul și gura cu pliul cotului”, recomandă medicul pneumolog Cătălin Geambașu.
Medicul care a tratat sute de cazuri de infecției cu SARS-CoV-2, de la forme ușoare până la cele mai grave, spune că s-a ajuns din nou la o răspândire comunitară tocmai pentru că, pe timpul verii, nu s-au păstrat nici aceste minime măsuri, iar după relaxarea restricțiilor impuse la nivel național, oamenii nu au mai respectat nicio regulă de igienă care să –i protejeze împotriva virusului SARS-CoV-2.
”Odată cu venirea verii și scăderea numărului de infecții și automat cu scăderea restricțiilor impuse la nivel național, o parte din populația a renunțat și la conduita de bun simț: spălarea și dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii, evitarea zonelor aglomerate. Creșterile de acum sunt practic o consecință a acestor relaxări” a punctat Geambașu.
Totuși, pneumologul consideră că cea mai mare parte a românilor a învățat lecția pandemiei și că respectă regulile acestea, atât de necesare acum, când se vor crea aglomerații ca urmare a întoarcerii elevilor în bănci, însă afirmă că mai sunt persoane reticente la tot ce presupune protecția împotriva acestui virus.
”O parte din populație a învățat lecția, știe să se protejeze, conștientizează riscurile care pot apărea în cazul infectării, dar mai e și o parte care încă este reticentă. Sperăm că și acești români să conștientizeze că este o problemă de sănătate majoră, care prezintă multe riscuri”, a spus Cătălin Geambașu.
Adaugă comentarii