Ce poate fi mai bun decât o pâine făcută în casă? Luminița Gheorghe ar spune o pâine cu maia, din făină ecologică și, în viziunea ei, chiar și în două culori: galben și negru! Pe scurt, pâine cu cărbune activat și turmeric! Acesta este doar unul dintre sortimentele de pâine artizanală cu care buzoianca din Mărăcineni a reușit să cucerească client după client și să pună pe picioare ”strat-up anului 2023”.
Elena Luminița Gheorghe are 36 de ani și este de profesie economist, iar călătoria ei în antreprenoriat a început în urmă cu doar un an când a copt prima pâine cu maia. Totul a pornit, din pasiunea pentru gătit, dar și din cauza unei intoleranțe la gluten pe care Luminița o are și care a determinat-o să caute și experimenteze diverse tehnici de prepararea a pâinii.
Cum prima încercare a fost un succes, tânăra a continuat să gătească pâine sănătoasă pentru familia ei și să posteze pe rețele sociale fotografii cu bunătățile care ieșeau din mâinile ei. La foarte puțin timp au început să curgă și comenzile, mai întâi din partea prietenilor și cunoscuților.
Începutul a fost timid, la o mașină de pâine primită ca dar de nuntă, în urmă cu 11 ani. Însă, din 2023 tânăra antreprenoare a investit într-un cuptor nou astfel că într-un an de zile a pus pe picioare o mică afacere cu pâine artizanală. În tot acest timp a adunat peste o sută de clienți, atât din Buzău, cât și din alte județe ale țării. Practic, toți cei care îi văd produsele pe internet o caută, iar după ce mănâncă pâine cu maia devin clienți fideli.
Pâinea făcută în micul atelier de la Mărăcineni este unică pe piață, iar asta se datorează în primul rând procesului de producție. Luminița ne-a povestit că pornind de la maiaua realizată în casă, până la coacerea pâinii, întregul proces poate să dureze și până la 48 de ore, unde doar frământarea durează 9 ore. În al doilea rând, făina pe care o folosește este ecologică și, la fel, și restul ingredientelor și condimentelor cu care îi place să se joace pentru a crea o varietate bogată de sortimente. În prezent, preferatele clienților sunt pâine cu fulgi de usturoi și ierburi mediteraneene și pâine cu jumări și ceapă crocantă. Mai nou, tânăra antreprenoare își răsfață clienții și cu alte produse cum ar fi focaccia, grisine sau brioșe cu maia și diferite ingrediente, combinate după propriul gust.
Pe scurt, inovație în panificație, fapt care i-a adus recunoașterea și în comunitatea producătorilor artizanali” Slow Food”.
”Brutăria Luminița oferă o varietate de produse, de la aluat clasic la arome inovatoare folosind diferite condimente și ingrediente. Angajamentul ei față de ingredientele naturale și de calitate a făcut din brutăria ei un favorit local și un model pentru practici alimentare sustenabile și conștiente de sănătate. Pasiunea Luminiței pentru coacere și abordarea ei inovatoare a pâinii cu aluat, care se adresează celor cu restricții alimentare, au făcut ca afacerea ei să fie start-up-ul anului în Buzău”.
După an de zile de când a pornit pe drumul antreprenoriatului, Luminița se declară mulțumită și spune că” primul an a fost despre a experimenta” și pe măsură ce se mărește portofoliul clienților va analiza mai serios și profitabilitatea afacerii.
Adaugă comentarii