Actualitate

Sindicaliștii din Învățământ, la protest, în fața Prefecturii. Ce nemulțumiri îi mută pe profesori de la catedră în stradă (VIDEO)

foto arhiva
foto arhiva

UPDATE: Circa 60 de cadre didactice au protestat în fața Prefecturii.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Profesorii din Buzău pichetează, miercuri, Prefectura.

Membrii sindicatului Învățământului Preuniversitar au primit aprobarea de  a face un protest  în fața Prefecturii, între orele 13.00 și 14.00.

Sindicaliștii spun că pichetarea Casei Albe este prima măsură de protest adoptată de federațiile sindicale din învățământ, la care SIP Buzău a subscris,  și va fi urmată de organizarea unor ample mișcări de protest la nivel național dar și local.

”Nemulțumirile membrilor de sindicat au ajuns la cote maxime ca urmare a deciziei Guvernului României de a nu respecta legea privind salarizarea în sistemul bugetar,  Legea nr.153/2017, precum și a faptului că și  în acest an, procentul minim  de 6% din PIB,  prevăzut de Legea Educației Naționale, a fost, din nou,  prorogat pentru a 11 oară consecutiv.  Deasemenea  în grila de salarizare, personalul didactic și didactic auxiliar,  se regăsește în pătrimea inferioară a acesteia.”, spun sindicaliștii.

Membrii SIP spun, de asemenea, că personalul nedidactic, într-o proporție de peste o treime, are un venit aproape de salariul minim pe economie. Aceștia nu beneficiază nici de sporurile prevăzute de lege,  sporuri ce sunt acordate în alte sectoare bugetare pentru funcții similare, și de aceea au decis să protesteze.

”Atragem atenția partidelor politice aflate acum la guvernare că majoritatea salariaților din învățământ trăiesc cu un venit net lunar,  sub venitul calculat pentru coșul minim. Această stare de fapt ar putea duce la declanșarea grevei generale în învățământ”, mai transmite conducerea SIP Buzău.

Etichete