Actualitate

Situație neobișnuită pe piața forței de muncă. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa, la început de an

Foto cu caracter ilustrativ

Situație atipică pe piața forței de muncă din Buzău. Începutul de an a venit cu număr record de persoane angajate și, implicit, și un număr foarte mare de locuri de muncă. Dacă eram obișnuiți ca în această perioadă a anului să crească rata șomajului, în contextul trimiterii unor angajați în șomaj sezonier, acum situația este cu totul alta. Confruntându-se cu o mare nevoie de forță de muncă, agenții economici au ajuns să recruteze muncitori în orice moment al anului și de oriunde.

În ianuarie 2024, 760 de persoane au fost angajate, iar în februarie alte peste 650. Un număr record pentru primele luni ale anului, ținând cont că în alți ani, lunile de iarnă erau unele în care firmele din anumite sectoare, precum agricultura sau construcțiile, își restrângeau activitățile și trimiteau angajații în șomaj. De câțiva ani, însă, pe fondul schimbării climei, dar și a forței de muncă din ce în ce mai greu de găsit, la Buzău șomajul sezonier nu mai există. Mai mult, în lunile de iarnă asistăm la un val de angajări.

În județul Buzău, cea mai mare nevoie de forță de muncă este în industria grea (frezori, strungari, sudori), HORECA (recepționer, bucătari, ospătari, cameriste), în construcții și agricultură.

“Dacă în alți ani constructorii închideau șantierele în aer liber pe timp de iarnă, acum, în contextul schimbărilor climatice, dar și de teamă să nu piardă forța de muncă, acestea sunt menținute și în lunile noiembrie-martie. În plus, odată cu startul lucrărilor pentru construcția Autostrăzii A7 și a celorlalte drumuri din județ, a sporit nevoia de forță de muncă, angajându-se masiv. La fel și în agricultură este mare nevoie de muncitori. Și în HORECA sunt foarte multe locuri de muncă vacante, de exemplu este foarte greu să găsești recepționeri, pentru că trebuie să știe cel puțin două limbi străine, dar și anumite tehnici de comunicare”, declară Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

În continuare, zilnic, la Buzău sunt vacante 170-220 de joburi. La acestea se adaugă peste 300 de locuri de  muncă în alte state.

Însă, persoane care să le ocupe sunt greu de găsit. În Buzău, majoritatea șomerilor sunt persoane care nu au nici măcar 4 clase sau care nu au fost nici măcar o dată angajate. Tocmai din acest motiv, angajatorii apelează la muncitorii de peste granițe, pentru a avea cu cine onora comenzile. În fiecare zi, la AJOFM sunt cel puțin 5 cereri pentru aducerea de muncitori din Pakistan, India sau Vietnam.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian