Sunt considerate super fructe, atât pentru gustul deosebit cât pentru beneficiile pe care le au pentru organismul uman. Cu toate acestea, sunt tot mai rar de găsit în livezile din România, fiind un soi care, în trecut, creștea în flora spontană, dar pe care l-a readus în atenția buzoienilor un producător din Vernești. Este vorba despre cireșele amare, cele care au dimensiunea unui fruct cât un bob de mazăre, un soi apreciat de cunoscătorii care îl foloseau, în special, pentru a prepara delicioasa dulceață servită în bucătăria elegantă.
Marian Tudor, proprietarul unei livezi din Vernești cunoscut pentru soiurile rare de fructe pe care le produce, este singurul care, în această perioadă, își răsfață clienții cu un soi de cireșe amare. În total, în livadă are 8 pomi care acum sunt încărcați de roade. Fructele au o culoare închisă și sunt foarte mici, fiind astfel și foarte greu de cules. Însă, spune Marian Tudor, au un gust deosebit, amărui, foarte apreciat de cunoscători.
”Eu am aduc pomii de la un bătrân din Brașov, în urmă cu șase-șapte ani. Este un soi sălbatic de cireșe amare pe care nu l-am mai văzut la nimeni. Mai sunt cireșe negre, însă au fructele mai mari. Acest soi are niște fructe foarte mici dar foarte gustoase. La noi vin foarte mulți clienți, în general oameni care le cunosc beneficiile, chiar medici, care își culeg singuri fructele”, a spus Marian Tudor.
Beneficiile aduse de acest soi de cireșe pentru organismul uman sunt multiple. Cercetătorul Costel Vânătoru ne-a spus că sunt foarte bune pentru ficat.
Pe de altă parte, cercetătorii străini le consideră adevărate medicamente pentru organism, fie că sunt consumate în state proaspătă, fie sub forma de sirop sau dulceață. De exemplu, sucul de cireșe amare și cireșele amare uscate au mai mulți antioxidanți decât coacăzele și sunt mai puternice decât vitamina E.
Cireșele conțin peste 70% apa (la fel ca organismul uman), restul de 30% fiind format din: complexul de vitamine B (B1, B2, B6), vitaminele A, C, E si PP; minerale și oligoelemente precum: fier, potasiu (220 mg%), calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, cobalt.
Pe de altă parte, ne-a explicat cercetătorul Costel Vânătoru, acest soi de cireșe atrage albinele, fiind un bun ajutor pentru polenizarea celorlalți cireși din livadă, De asemenea, în trecut, pomii erau foarte căutați pentru industria lemnului.
”În pădurile de la Ciolanu se găseau cireși amari care a fost extrași pentru a fi folosiți în industria lemnului”, a povestit Costel Vânătoru.
Tocmai pentru că sunt atât de valoroase, cireșele amare au și un preț mai ridicat decât restul soiurilor. Un kilogram se vinde cu 25 de lei, adică dublu față de restul cireșelor.
Adaugă comentarii