Actualitate

Soluția pentru diminuarea riscului de infectare în rândul elevilor! Ideea aparține vicepreședintelui Comisiei pentru Sănătate și Familie. De ce nu se poate și la Buzău

Zeci de buzoieni află zilnic că au fost infectați cu SARS-CoV-2, iar printre ei se numără, la fiecare 24 de ore, și copii. Din păcate, vârsta nu contează. Sunt confirmați COVID-19 de la bebeluși până la copii din clasele primare și tineri de liceu. Potrivit epidemiologilor, de cele mai multe ori, copiii nu dezvoltă simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2, iar asta înseamnă că ei pot ajunge în colectivități, mijloace de transport în comun, școli, mall-uri, fără să știe că sunt bolnavi și astfel pot transmite cu ușurință virusul mai departe. În această situație, purtatul măștii de protecție și respectarea distanțării fizice sunt esențiale, însă, din păcate, măsurile sunt deseori ignorate fapt care atrage după sine tocmai creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul elevilor.

Diminuarea acestui risc de răspândire mai are însă o soluție. Cel puțin așa consideră specialiștii. Adrian Wiener, medic și deputat, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie este de părere că introducerea unor linii de transport public dedicate elevilor poate să reducă substanțial riscul îmbolnăvirii acestora, în paralel cu diminuarea aglomerației și a timpului petrecut în trafic de părinți. Din păcate, la Buzău, această propunere nu este agreată de autoritățile locale deși autobuzele sunt încărcate, mai ales la orele de vârf, de călători, atât copii cât și adulți, unii fără mască, și fără să fie respectată distanțarea fizică.

Bilanțul primelor două săptămâni de școală arată cât de repede se poate răspândi virusul SARS-CoV-2 în rândul elevilor. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, după primele 9 zile de la debutul anului școlar nu mai puțin de 1.300 de elevi au trecut la învățământul online. Asta pentru că, în toată această perioadă, 56 de elevi au fost confirmați cu COVID-19, alături de 8 profesori. În total 51 de clase din municipiul Buzău, municipiul Râmnicu Sărat dar și din alte localități din mediul rural sunt nevoite să își desfășoare cursurile în online.

Și acesta este doar începutul, după cum avertizează specialiștii tocmai pentru că atunci când este vorba despre copiii infectați, virusul se transmite mult mai repede. Aceștia nu dezvoltă simptomatologie specifică bolii , iar elevii pot ajunge în colectivități fără să știe că sunt infectați. În aceste condiții, nici măsurile nu sunt respectate ca la carte. De exemplu, pe drumul de acasă la școală. Unii elevi vin cu mijloacele de transport în comun unde este și foarte aglomerat și nici purtatul măștii nu este o regulă respectată de toți călătorii, sau chiar dacă au mască , aceasta nu este purtată corect, astfel încât să acopere și gura și nasul și să fie diminuat riscul de transmitere al bolii. Situația din autobuze este ilustrată cel mai bine de aceste imagini filmate în fața unităților de învățământ , la orele prânzului, atunci când unii elevi ies de la școală, iar alții vin către cursuri.

”Multe persoane în autobuz. Este aglomerat. Se respectă, se poartă masca de protecție”, a spus o elevă care pleacă de la Mihai Eminescu.

”La ora asta este foarte aglomerat. Ar trebui la ora asta de vârf să fie autobuze pentru elevi. Îmi este teamă. Port mască”, ne-a spus o doamnă care circula cu autobuzul pe linia 4.

”Merg destul de des și este foarte aglomerat. Foarte mulți oameni stau fără mască. Strănută. Mie nu îmi este teamă pentru că sunt vaccinată. Ar fi o măsură destul de necesară mai ales că au început școlile și este destul de aglomerat”, a povestit o tânără care merge în fiecare zi cu autobuzul.

Imaginile au fost văzute și de dr. Nicoleta Bîrcă, șeful secției Pneumologie din cadrul Spitalului Județean Buzău care a explicat cât de mare este riscul de transmitere al virusului SARS-CoV-2, mai ales a noii tulpini, Delta, în situația în care nu se respectă toate regulile recomandate de specialiști.

”Dacă nu se respectă măsurile de protecție, riscul este foarte mare. Trebuie să respectăm distanțarea, trebuie să purtăm masca, să o purtăm corect, și atunci riscul ar fi categoric mult mai mic. Din păcate am observat că nu se respectă peste tot aceste măsuri. Dacă sunt persoane care nu poartă corect masca atunci este o problemă. Și dacă, de exemplu, cel care nu poartă corect masca este și în acele zile de asimptomatic atunci el poate transmite și celor din jur. Într-un spațiu închis cu această variantă Delta, o persoană bolnavă poate transmite și la 8-9 persoane din jurul său”, a explicat pentru șansanews.ro dr. Nicoleta Bîrcă, șeful secției de Pneumologie din cadrul Spitalului Județean Buzău.

Cum regulile nu sunt mereu respectate, iar efectul deja se poate simți în zecile de confirmări înregistrate zilnic, un alt specialist a venit cu o altă soluție care nu exclude măsurile amintite anterior dar ar duce, împreună, la diminuarea riscului de răspândire a bolii, mai ales în rândul elevilor.

Este vorba despre înființarea unor linii de transport public dedicate elevilor, iar propunerea a fost făcută de Adrian Wiener, medic și deputat, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie administrației arădene.

 „Transportul elevilor la școală și acasă cu mijloace de transport în comun care nu le sunt dedicate exclusiv prezintă un risc epidemiologic mai mare decât cel normal. Dincolo de ventilația deseori necorespunzătoare, mijloacele de transport în comun reprezintă spații în care copiii intră în contact cu alți pasageri, în afara propriilor colegi, pasageri de la care se pot contamina. Transportul școlar dedicat elevilor va crea “bulă de mobilitate” prin faptul că în mijloacele de transport elevii vor avea contact doar cu proprii colegi, spre deosebire de mijloacele de transport în comun. Astfel, vom limita transmiterea comunitară în aglomerări urbane precum municipiul Arad”, a spus medicul.

Totuși, măsura nu pare a fi o soluție agreată și de administrația buzoiană. Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău, spune că ar fi o soluție extrem de costisitoare.

În plus, Apostu este de părere că testarea elevilor ar fi cea mai bună soluție pentru diminuarea riscului de răspândire a bolii, COVID-19.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian