Tinerii din Buzău, îndemnați să lase telefoanele și rețelele de socializare și să își îndrepte atenția către un joc de cărți fascinant, preferat de sute de milioane de persoane din întreaga lume. Este vorba despre bridge, considerat și un sport al minții, precum șahul. Este un joc de cărți pe echipe care, în perioada comunistă, strângea periodic în aceeași încăpere numeroși intelectuali. Lucru care a și dus, de altfel, la interzicerea acestuia în urmă cu 40 de ani.
La Buzău, Asociația Generală a Inginerilor din România și-a propus să readucă în prim plan acest sport al minții. A fost înființat recent un club special care organizează periodic competiții ample. Chiar în acest week-end este programat un concurs de bridge, la care vor lua parte zeci de jucători din mai multe orașe ale țării.
“Bridge-ul, într-adevăr, este recunoscut ca sport, dar, pe de altă parte, este o activitate recreativă, este un joc foarte plăcut antrenant, se poate juca și în familie, dar se poate juca și la nivel înalt, în concursuri puternice. Noi încercăm în acest week-end să organizăm un concurs mai mare, l-am denumit “Trofeul Sărata Monteoru”. S-au înscris 52 de jucători din Buzău, Brăila, Galați, Focșani, Ploiești, Pitești, Onești și Constanța. Am vrea să permanentizăm acest concurs și anul viitor să-l înscriem în calendarul oficial al Federației Române de Bridge”, a declarat, la Focus Tv, ing. Stelian Condruz, de la AGIR Bridge Club Buzău.
Pe lângă aceste competiții la care iau parte membrii unor cluburi de bridge din țară, reprezentanții AGIR Bridge Club Buzău și-au propus să readucă acest sport în prim plan și să îl promoveze, mai ales în rândul tinerilor.
“Sunt foarte mândru că am reușit să organizăm o competiție de asemenea amploare anul acesta, dar intenția noastră este să facem un pic de lobby în școli. Vom participa la niște prezentări ale clubului și ale jocului de bridge, vom distribui flyere și vom răspunde la întrebări. Îmbucurător este că am cel puțin 5-6 colegi care sunt dispuși să facă acest lucru. Deci, avem toate atuurile pentru a reuși să atragem tinerii, depinde de noi cât de abili vom fi pentru a explica și a atrage copiii către aceste jocuri în actualul context social, abili în a prezenta avantajele acestui joc.”
Bridge-ul are o serie de avantaje, spune ing. Stelian Condruz, fiind un sport al minții și unul care te învață să lucrezi în echipă.
“Nu vor regreta copiii care vor veni alături de noi, pot să fie chiar și până în liceu. Este un sport al minții, al inteligenței. Pe de altă parte, grupurile de de copii care s-ar forma pentru a juca bridge ar avea foarte mult de câștigat lăsând la o parte, să spunem, informațiile sterile de pe internet și încercând să intre într-o zonă de sport de curaj, de altruism. Se joacă în perechi, trebuie să-ți ajuți partenerul sau să-l stimulezi. Este ceva care ar fi o alternativă pentru acești copii la lucrurile banale cu care își petrec timpul liber.”
Adaugă comentarii